fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Hasznos tudnivalók a hőszivattyú működési elve kapcsán

- Advertisement -

Hogyan néz ki a gyakorlatban egy korszerű hőszivattyú működési elve? Melyek azok a sajátosságok és mechanizmusok, amelyeknek a zavartalan megvalósulása az otthon költséghatékony, illetve környezetbarát működését támogatja?

Ennek a kérdéskörnek a kulisszatitkaiba engedünk betekintést a bejegyzésben. Bízunk benne, hogy ezzel azok számára is megismertethetjük a működést, akik épp fontolgatják a beszerzést és a telepítést.

Hogyan is néz ki a gyakorlatban a hőszivattyú működése?

Alapvetően egy ciklusos folyamatot kell elképzelni, aminek az első lépése a párologtatás. Itt egy gázokból álló keverék alkotja a hűtőközeget. Alacsony hőmérséklet, illetve alacsony nyomásérték jellemző rá. 

A Webkazán hőszivattyú palettáján elérhető modellek sajátossága, hogy a környezetük melegíti a hűtőközeg-folyadékot. Amiből a folyamatnak köszönhetően gáz lesz, amiből ennek köszönhetően további energiát lehet kinyerni.

Hozzá kell még tenni a működési ciklus első szakaszának részletezéséhez, hogy maga az elpárologtatás a hőcserélőben megy végbe. Amint ez sikeresen megtörténik, jön a következő fázis.

A hőszivattyú működési elvének második egysége

A folyamat következő állomásaként jön a sűrítés. A korábban elpárologtatott gázt a hőszivattyú kompresszora összenyomja. Ez azért fontos, mert így felmelegíti azt és továbbítja a rendszer irányába.

A kompresszor meghajtásának céljából gáz, illetve elektromos áram egyaránt hasznosítható. A hőszivattyú működése akkor lesz hatékony, hogyha a kompresszor által felhasznált energia kevesebb a folyamat által szolgáltatott energiánál.

Hasonló cikkünk:  Volt kormánypárti politikus cége építené a kecskeméti kamionparkolót

Természetesen nem is lehet más a cél, minthogy ez maradéktalanul teljesüljön. Pontosan emiatt javasolt tudatosan átgondolni a célokhoz leginkább megfelelő rendszer kiválasztását, illetve telepítését.

A működés lényegét meghatározó harmadik és negyedik lépés

A folyamat harmadik részeként a cseppfolyósítás következik. Ennek során a hőszivattyú kompresszora által sűrített, valamint ezzel együtt felmelegített gáz a hőcserélőbe kerül továbbításra.

A hőcserélőben történik meg az előállított hő átadása a lakás fűtővizének. Lényeges megemlíteni ezen a ponton, hogy az átadott hő következtében a gáz egyrészt kondenzálódik, másrészt folyékony állapotot vesz fel.

A működés elvének és ciklusának záró akkordja pedig a visszacsatolás. Ebben a szakaszban annyi történik, hogy a folyékony hűtőközeg visszakerül az első hőcserélőbe. Majd pedig újra elpárologtatásra kerül, és ezzel mondhatni be is zárul a folyamat.

Egy négy lépésből felépülő komplex folyamatról van tehát szó. Aminek a precíz kivitelezése nemcsak költséghatékony, hanem környezetbarát és fenntartható megoldást is jelenthet bármely épület, illetve háztartás esetében.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...