fbpx
18.3 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

Így festenek az épülő bérlakások és az épülő munkásszálló a Homokbányán

Egymástól nem túl messzire zajlik két építkezés is a Homokbányán (amúgy több is, de most ez a kettő a fontos). A kettőt az köti össze, hogy mindkettőt a Zsuffa Zsolt és Kalmár László által vezetett építész műterem tervezte. És az is, hogy NER-s nevek bukkannak fel itt és ott is.

A Homokbánya Lakóház Tiborcz, Mészáros és Matolcsy árnyékában

A már egy ideje megnyílt önkormányzati munkásszálló mellett az első 12 bérlakás épült meg (legalábbis a mostani állapotban), amelyet az önkormányzat megbízására terveztek, és amelynek építési jogát a Horváth Építőmester Építőipari Zrt. nyerte el. Amely céget akár az önkormányzat kedvenc építőcégének is mondhatunk. Ehhez köthető a városháza felújítása, a Hírös Agóra felújítása, de az előbb említett önkormányzati munkásszálló építése is, valamint a lakiteleki Lezsák-birodalom felépítésében is van szerepük. És megírtuk azt is 2021 nyarán, hogy mi köze van a cég tulajdonosainak ahhoz a céghez, amely megvásárolta a balatoni Sellő kempinget, amelynek vezetőjének Rajnai Attilát tették meg, aki egykor balliberális újságíróként volt ismert, és akiről megírtuk, hogy mostanában inkább a kormánypárti szájízeknek megfelelően írja cikkeit, és vállalta korábbi szerepléseit a fideszes önkormányzat tévéjében, amikor még volt sajtómunkások részvételével rögzített véleményműsor.

Bár az egykori (azóta parlamenti képviselővé választott) alpolgármester Szeberényi Gyula Tamás korábban úgy nyilatkozott, hogy 2022 nyarán átadhatják az első 12 lakást, tavaly ősszel még csak építkeztek, és most is úgy tűnik, azért van még mit alakítani az épületen. Először 2021 tavaszán számoltunk be, hogy újabb bérlakások épülhetnek a területen, és megmutattuk, hogyan bontják a régi laktanyaépületeket. Amely munkát a Finebeton Kft. nyerte el, amelynek a cégadataiban gyorsan eljutottunk Tiborcz Istvánig, Mészáros Lőrincig és Matolcsy Györgyig.

Az önkormányzat 1,4 milliárd forint állami támogatást kapott a bérlakások építésére. A Kecskeméti Lapok arról tudósított korábban, hogy 900 millió forintot költenek a lakásokra, 500 milliót pedig a lakásokhoz vezető utak és a közvilágítás fejlesztésére.

Jól láthatóan eddig az egyik tömb épült meg, a tervek szerint ezzel szemben is lesz egy ugyanilyen épület, közöttük park, parkolók. A most álló tömb ablakain bekukkantva észrevehető a felnőtt háziorvosi rendelő kialakítása (látástábla, ágy, várakozóban székek), de a homlokzaton is olvasható (még nem a végleges formájában) a felirat, hogy mi lesz az alsó szinten. Körben növényzetet telepítettek, park épült és a közvilágításról is gondoskodtak.

Hasonló cikkünk:  Izgalmas programok várnak mindenkit a Kutatók éjszakáján

És a magán munkásszálló, amelynek kalandos a története

Kicsit odébb, az egyetemi kollégium mellett épül az a magán munkásszálló, amely történetének már az eleje is érdekes. Mint megírtuk, „Úgy nyerte meg a pályázatot a cég (Work N’ Stay Kft., amelynek tulajdonosa Zsuffa Gábor volt – a szerk.), hogy még nem is létezett, amikor a közgyűlés a pályázat kiírása mellett döntött, és a beadási határidő előtt öt nappal jegyezték be. Közben, 2020. április 1-jén a nyertes cég megszűnt, egészen pontosan beolvadt a jogutód Qualitas Hungary Kft.-be.  A Qualitast 2004. június 18-án jegyezték be, majd 2019 decemberében megjelentek tulajdonosként azok a személyek, akikről írtunk a Work N’ Stay Kft. kapcsán is azzal, hogy a NER-hez köthetők valahogyan. A nyertes cég megszűnése, illetve a Qualitas Hungary Kft.-be olvadása után nem sokkal az utóbbi cég állami pályázaton 1 milliárd forintot nyert a munkásszállóra, és ezzel az összeggel ez a cég nyerte a legtöbbet. Próbálkoztunk megtudni akkor, hogy mikor és mi fog felépülni, de előbb nem kaptunk választ – a NER-es kapcsolatokat megíró cikkünkre hivatkozva -, majd röviden azt írták, hogy a cél változatlan, de a koncepció módosul. A G7 portálnak tavaly kicsit bővebben vázolták fel ugyanezt. Erre hivatkozva tavaly azt írtuk, „hogy az eredeti két épületes elképzelés úgy módosul, hogy hat kisebb épületet húznak fel több ütemben, időbeli eltolásokkal, alkalmazkodva a várható igényekhez.”

Jelenleg négy blokkot láttunk a helyszínen. Legutóbb, tavaly ősszel kettőt. Három már szigetelést és színt is kapott, a negyedik folyamatban van. A tervező műterem honlapján megnézhető, hogy szerintük hogyan  fog kinézni a szálló.

Hasonló cikkünk:  Sorra postázzák vissza a szerzők Libriben árusított könyveit – visszatér a Három T?

Fotók az önkormányzati bérlakásokról:

Fotók a magán munkásszállóról:

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...