fbpx
21.3 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

Magyarellenes tüntetők zavarták a Kölcsey-szobor avatását a romániai Nagykárolyban

Feszült hangulatban avatta fel Kölcsey Ferenc ülőalakos szobrát Novák Katalin Nagykárolyban. Az eseményre tiltakozást szervezett a Calea Neamului (Nemzet Útja) és vezetője, Mihai Tîrnoveanu. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is beszédet mondott a rendezvényen.

Román nacionalista tüntetők vonultak fel a nagykárolyi polgármesteri hivatal előtt, a tiltakozók egy hatalmas nemzeti zászlót feszítettek ki és hazafias, valamint magyarellenes skandálással várták az esemény kezdetét. A nacionalista hangulatkeltők a magyar köztársasági elnök látogatását tartották a leginkább provokálónak. Molinóikon azt üzenték, hogy Erdély román föld és a románoké. A trikolórt lengetők kifütyülték Novákot, és azt skandálták: „Ez itt Románia, ez a mi országunk”, „Egyvalami örök: Erdély román föld!” feliratokkal.

A rendezvényt rengeteg rendőrrel és csendőrrel biztosították, a szobor környékét pedig már három órával a rendezvény előtt lezárták. Az ünnepségen jelen volt még Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, egyházi méltóságok és Szatmár megye RMDSZ-es tanácselnöke, Pataki Csaba.

Kovács Jenő helyi polgármester azt mondta beszédében, hogy Kölcsey szobrának igenis helye van a városban, mert ezer szállal kötődik a környékhez. Kölcsey a térség (az egykori Szatmár vármegye) országgyűlési képviselője volt, valamint megyei főjegyzőként is tevékenykedett Nagykárolyban. Kölcsey visszatért, emelte ki a polgármester, és üdvözölte, hogy Novák Katalin elvállalta a fővédnökséget.

Hasonló cikkünk:  A fideszes tag nemmel szavazott a média szabadságát védő uniós tervezetre az EP-ben

Az RMDSZ elnöke nacionalista skandálás közepette lépett a mikrofonhoz. Válaszul az avatóra összegyűlt hivatalosságok ütemes tapsba kezdtek. Kelemen Hunor az egykori nagykárolyi Kölcsey-szobor sorsát elevenítette fel, melyet súlyosan megrongáltak, levágták a fejét, a többi részét pedig végül beolvasztották. Az RMDSZ elnökének magyar nyelvű beszédét végig hurrogás kísérte, a román nyelvű beszéd elkezdésekor elcsendesedett valamennyire a zajongás.

Hasonló cikkünk:  Az uniós közlekedési-finanszírozási csúcson nem vett részt Magyarország

Novák Katalin keleti, illetve nyugatról leskelődő, „liberálisnak mondott” veszélyekről beszélt – „Farkasok közt” él a magyarság a határain belül, de nem enged a veszélyes ideológiáknak, fejtegette.

„Ki kell állnunk a közös múltunkért és a közös jövőnkért, mert nemcsak a közös jövőnk, de a közös múltunk is a tét. Éljünk bárhol is, mi magyarok egymásra mindig számíthatunk” – mondta. A köztársasági elnök beszéde alatt is folytatódott a nacionalista skandálás és a kolompolás.

Az esemény zárásakor Novák Katalin leleplezte a szobrot, utána ahhoz a kordonrészhez vonult, amely mögött a magyar résztvevők álltak és kezet fogott velük, majd szelfit is készített.

via Transtelex

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...