fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

NAV: jogszerűen jártak el a lőszergyártó gépsor ügyében

Megszólalt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a KecsUP által is lapszemlézett Kalasnyikov-lőszergyártó gépsornak az ügyében, amit Törökországból hoztak be Magyarországra, és öt éve nyoma veszett. Azt állítják, hogy jogszerűen jártak el.

A Borsodi Általános Gépgyár Kft. (BSGÉP) vásárolta meg a lőszereket gyártó gépsort 2018-ban, de miután a cég elveszítette haditechnikai külkereskedelmi engedélyét, a NAV vámraktárában kellett elhelyezniük a gépsort. Papp Csabát, a BSGÉP tulajdonosát a NAV arról tájékoztatta, hogy már 2018-ban „kitároltak” onnan a gépet.

A kormányhivatal nem volt hajlandó elárulni Pappnak, hogy mi lett a gép sorsa, ezért a BSGÉP tulajdonosa feljelentést tett sikkasztás és hivatali visszaélés miatt, valamint a cég kártérítésért is folyamodna, de ahhoz tudni kellene, hogy ki használja a gépet, hol gyártják a töltényeket.

Hasonló cikkünk:  A Booking-ügy miatt törvényt módosítana a Fidesz

„A sajtóban megjelent információ, miszerint »nem tudni, hogy hová került a NAV vámraktárából« egy bizonyos lőfegyver- és lőszergyártó gépsor, alaptalan, a konkrét tényeket figyelmen kívül hagyó vádaskodás nem felel meg a valóságnak” – reagált közleményében a NAV, szerintük az általuk megtett intézkedés jogszerű volt.

A hivatal azt írta, hogy „ilyen gépsor importálásához, majd a szabad forgalomba bocsátás kezdeményezéséhez az importőrnek haditechnikai külkereskedelmi tevékenységi és importengedéllyel kell rendelkeznie.”

A NAV szerint a szabad forgalomba bocsátás vámeljárás kizárólag ennek birtokában és csak akkor végezhető el, ha:

  • az eljárásban érintett nem uniós áruk, és az árunyilatkozat benyújtására jogosult személy teljeskörűen azonosítható;
  • a vámeljárás kezdeményezésére szolgáló vám-árunyilatkozat adatainak pontosságát a vámellenőrzés alátámasztja.
Hasonló cikkünk:  Az önkormányzatokat fogja ellenőrizni a kormány

via Telex

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...