fbpx
18 C
Kecskemét
2023. szeptember 26., kedd

FRISS HÍREK

Pozitív fordulat a nyugdíjpénztári hozamokban

2022-ben hatalmas veszteségeket könyveltek el a magánnyugdíjpénztárak, azonban belátható időn belül pozitív hozamot érhetnek el – az idei első három hónapot már pluszban zárta a nyugdíjalapok többsége.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján is elérhetők azok az árfolyamadatok, amiket a magánnyugdíjpénztárak és több önkéntes nyugdíjpénztár is naponta közöl. Az év eleje óta pedig a márciusi bankválságok ellenére is emelkedtek az árfolyamok. Mindössze három olyan nyugdíjpénztári portfólió volt, amelyik enyhe mínuszban zárt. Ezek jellemzően eleve magasabb kockázatú alapok voltak.

Az állampapírpiaci hozamok mérséklődtek az év eleje óta, ami jó hatással volt az ilyen értékpapírokat magas arányban tartó portfóliók teljesítményére. Ennek köszönhetően az alacsony kockázatú befektetéseket, főleg állampapírokat tartó alapok árfolyama 3-4 százalékot emelkedett januártól.

A kiegyensúlyozott alapokra is jó hatással volt a kedvező trend, amik 60-70 százalékban állampapírokat tartanak. A pozitív fordulat a kiegyensúlyozott alapok esetében azért is fontos, mert ezek a legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók, a tagok többsége ezekben tartja a pénzét.

Hasonló cikkünk:  A kormánypárt képviselői is méltatták Horthy Miklóst

Legkevésbé a magasabb kockázatú, legalább 40-50 százalékban részvényeket tartó növekedési alapok emelkedtek. A legjobban teljesítő ilyen alapok hozama az első negyedévben 2 százalék fölött volt, de jellemzőbb az 1-2 százalék közötti teljesítmény. Ez persze változhat, ha a tőzsdék elindulnak felfelé, ami már meg is kezdődött a márciusi mélypont után.

Hasonló cikkünk:  Úthengeren feszít egy fideszes képviselő az iskolafelújításnál

Pozitív hozammal zárták az első negyedévet a magánnyugdíjpénztári alapok, a klasszikus alapok teljesítettek a legjobban – a hozamaik 2,84 – 3,41 százalék között alakultak három hónap alatt. A kiegyensúlyozott portfóliók hozama 2,39-3,44 százalék, a növekedési alapoké 1,59-2,2 százalék között volt.

2021 novemberében volt a csúcson a pénztári portfóliók árfolyama, amelyhez képest tavaly szeptember végére került a mélypontra. Azóta kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel emelkednek az árfolyamok, de a legalacsonyabb kockázatú alapok kivételével még nem érték el a korábbi csúcsokat.

via bank360.hu

Hirdetés

Felkapottak

Limuzin rozsdásodik a Lakos-tanya buszmegállónál, a buckavidék szomszédságában

Ha egyszer mesét írnak egy limuzinról, olyan befejezést kitalálni sem lehetne hozzá, mint amit az élet produkál: egy Lincoln...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...