fbpx

FRISS HÍREK

Semjén Zsolt rögtönzött sajtótájékoztatót tartott – beszélt ügynökaktákról és Szili Katalinról is

- Advertisement -

Amikor a Momentum képviselői harmadszorra is lebontották a Karmelita kolostor előtti kordont, az újságírok megállították a kormányülésre tartó Semjén Zsoltot, aki láthatóan meglepődött, ugyanis ezt kérdezte: Önök mit csinálnak itt egyébként?

A miniszterelnök-helyettes kissé belezavarodott a Karmelita lezárásával kapcsolatos érvelésébe – előbb azt monda, hogy ott mindenki szabadon járhat, majd azt, hogy az egy építési terület, és neki senki sem szólt hogy sisakot kellen viselnie. Ám ezután mégis egy rögtönzött sajtótájékoztatót tartott.

Az LMP februárban 27. alkalommal is benyújtotta az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatot, amit a parlament igazságügyi bizottsága ezúttal is indoklás nélkül elutasított. A fideszes és KDNP-s politikusok eddig nem magyarázták meg, miért mondanak nemet az ellenzéki felvetésre.

Ennek okán a Magyar Hang feltette a kérdést, hogy a kormány miért nem hozza nyilvánosságra az ügynökaktákat. Semjén Zsolt pedig válaszolt, bár hangsúlyozta, hogy ez nem a szakterülete: szerinte a kormánypárti képviselők a titkosszolgálatok javaslatára nem tennék publikussá az aktákat.

Ha nyilvánosságra hoznánk az ügynökaktákat, olyan embereket is lebuktathatnánk az (egykori szovjet – a szerk.) utódállamok felé, ami Magyarországnak nemzetbiztonsági kárt okozna. Egyszerűen a magyar emberek védelmében, a nemzeti érdekek szempontjából meggyőző volt, amit az adott szolgálatok vezetői tanácsoltak, hogy magyar nemzetbiztonsággal ellentétes lenne, hogyha bizonyos ügynökök neve nyilvánosságra kerülne.

Semjén hangsúlyozta, nem az ügynök, hanem az utódállamok szempontjából lenne veszélyes a magyar nemzeti érdekekre. Szerinte a szervezett bűnözés elleni harc érdekében sem lehet leleplezni a régi ügynököket. – Ha egy ország ügynökhálózata nyilvánosságra kerülne, az megrendítené az ország nemzetbiztonságát.

A kérdésre, hogy az utódállamok felől milyen kockázatot jelentene a volt titkosszolgák leleplezése, Semjén Zsolt annyit mondott: „a fantáziájára bízom”. Ám szerinte a régi ügynökök már koruknál fogva sem lehetnek aktívak most, legfeljebb kis részük az.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó Péter: mi elégedettek vagyunk Oroszországgal

A politikus nem gondolja, hogy a titkosszolgálatoknak jelezniük kellene, hogy a Fideszben vagy a KDNP-ben hány egykori ügynök volt, sőt megkockáztatja, az sem biztos, hogy nekik, a kormánypártok vezetésének ezt tudniuk kellene.

Miért, a Magyar Hang főszerkesztőjének tudnia kell, ki volt ügynök a szerkesztőségben? – kérdezett vissza Semjén Zsolt; a válasz erre az volt, hogy ha az ilyesmi kiderül, arról beszámolnának. Hozzátette még azt is, hogy az országgyűlési képviselők és a kormány tagjai amúgy is átesnek egy nemzetbiztonsági átvilágításon, ahol megismerhetővé válik múltjuk. Arra a kérdésre, hogy a kormánypárti országgyűlési képviselők vagy a kormánypártok között tudnak-e egykori ügynökökről, már nem válaszolt.

Arra a felvetésre, hogy az egykori MSZP-s Szili Katalin most több mint 13 millió forintért ad tanácsot a Miniszterelnökségnek, úgy felelt: Szili Katalin kitűnő, nemzetépítő munkát végez és a határon túli magyarság autonómiakoncepcióját építi. Semjén arra is büszke, hogy Szili Katalin belépett a KDNP-be, hiszen attól, hogy valaki harmincvalahány évvel ezelőtt MSZMP tag volt, most lehet kereszténydemokrata.

– Mindenkit értékelni kell, aki a jó oldalra áll, aki a nemzetért dolgozik, még ha a múltjában voltak is téves döntések – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes, Nagy Imrét hozva példaként: neki Semjén Zsolt szerint szörnyű múltja volt, de a magyarok mellé állt, ezért van helye a panteonban. Ez alól csak az jelent kivételt – tette hozzá –, ha valakinek olyan karhatalmista múltja van, mint az embereket verő Horn Gyulának. Igaz, a KDNP-s politikus szerint Horn Gyula ma messze fölé magaslik a baloldali politikusoknak.

via Magyar Hang

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...