fbpx
17.2 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

Több ezer céggel van kevesebb, mint tavaly decemberben

Ötezer céggel lett kevesebb a hazai társas vállalkozások száma márciusban a decemberi adatokhoz képest, vagyis folytatódik a csökkenő tendencia a cégek számában. Az elmúlt 3 havi csökkenés mintegy 1 százalékát jelentette a meglévőeknek, és az újonnan alapított cégek száma pedig kevesebb, mint amennyi megszűnt.

A tavalyi KATA változásokat követően magas számban indultak el a végelszámolások, így nem meglepő, hogy a megszűnések oka 70 százalékban ez. Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője szerint:

„Mindenképpen érdemes kiemelni a pozitívumát a végelszámolások megszűnésen belüli magas arányának, hiszen feltételezhetjük az eljárás mögötti indítékot, így nem tartogat meglepetést, és ki kell emelni, hogy a végelszámolással megszűntetett cégek nem hagynak maguk mögött adósságot”.

Márciusban a megindított eljárások száma körülbelül 11 ezer volt, ami több mint 2 százalékát érintette a cégeknek. Ez magas szám, jellemzően olyan esetekben volt magasabb az elmúlt öt évben, amikor valamilyen intézkedés eredménye miatt alakult így – moratórium eltörlése, KATA változás. Az eljárásokat továbbra is a végrehajtási eljárások uralják, arányuk 60 százalék. Az eljárásokon belül a felszámolási eljárások száma, ami még kiemelkedő, az elmúlt hat év távlatában megközelítőleg sem található hasonló, mint a márciusi érték.

Hasonló cikkünk:  Szabad Európa: Brüsszel kérdésekkel teli levelet küld a magyar kormánynak a bírói reformokkal kapcsolatban

A COVID előtti időszakot is figyelembe véve négy-ötszöröse az elmúlt évek átlagos felszámolási eljárásainak a száma, ami meghaladta a 2.000-es nagyságot. Március már a hetedik olyan egymást követő hónap, amikor a felszámolási eljárások az ezres számot meghaladták.

Hasonló cikkünk:  Orbán 2034-ig tervez kormányozni, egy osztrák lap szerint pedig a magyar gazdaság súlyos válsággal küszködik

Több mint 80 százalékban a kényszertörlésből felszámolási eljárásba átterelt cégek álltak a az elmúlt időszak felszámolási eljárásai mögött. 90 százalékuk társasági formája korlátolt felelősségű társaság, és közel a 90 százalékuk 2021-es beszámolóval, nagyjából a 80 százalékuk 2020-as beszámolóval, míg a háromnegyedük egyik beszámolóval sem rendelkezett.

„Javasolt, ha egy céggel kapcsolatban állunk, hogy legalább az elérhető beszámolóit ellenőrizzük, első körben csak annyit, hogy egyáltalán adott-e le” – tette hozzá Alföldi.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI) márciusi értéke átlagosan 13-14 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Zala, Veszprém és Nógrád vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Hajdú-Bihar és Vas vármegye produkálta.

via Piac&Profit

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...