fbpx
21 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

Visszatérhet a járványidőszak alatti pangás a lakáspiacra?

Ma már nem meglepő, hogy még mindig a bizonytalanság uralkodik a hazai gazdaságban, amely éppúgy a hazai ingatlanpiacra is erős ráhatással van. Az már a tavalyi év végén megmutatkozott, hogy átalakulóban van a lakáspiac, hiszen a 2021 óta tartó ingatlanár-robbanást követően a tavalyi év második felében csökkenő árak és kereslet volt megfigyelhető, mint uralkodó piaci tendencia. De a tavalyi évben nem csak a lakáspiaci adásvételek száma esett vissza több mint 20 százalékkal, hanem a hitelpiacra is erős keresletcsökkenés volt jellemző.

Újabb trendforduló a láthatáron

2023-ban ingatlanpiaci szakértők szerint a pangás várható a hazai lakáspiacon, és a vevők lehetnek jobb alkupozícióban az eladókkal szemben. A túlkeresletet felváltja a túlkínálat, amely idén az uralkodó tendencia lehet, azonban a visszaesés korántsem olyan drasztikus mértékben várható, mint a koronavírus-járvány idején. A visszaesésben szerepet játszik a még mindig kedvezőtlen kamatkörnyezet, az infláció, de a vevők általi kivárás is, amely az első negyedév elteltével már egyértelműen megmutatkozik a hazai lakásárak esetén. A legtöbb szakértő szerint nincs ok a tranzakciók elhalasztására, sőt: a jelenlegi helyzetben sokkal inkább a vevők vannak előnyösebb helyzetben az eladókkal szemben, így ebben a helyzetben is adódnak megfelelő lehetőségek a lakásvásárlók számára. A folyamatot leginkább az inflációs környezet és a gazdasági bizonytalanság nehezítheti.

Mélyponton a lakáshitel-piac

Habár az ingatlanpiaci visszaesés nem annyira drasztikus, a hitelpiacé már annál inkább az MNB helyzetjelentése alapján. A hitelpiaci kereslet megdöbbentő visszaesése még a 2022-es év végén kezdődött, amikor is az újonnan megkötött lakáscélú hitelek volumene 20 százalékkal esett vissza az előző féléves bázis adatokhoz képest. A többször jegybanki kamatemelés tehát leginkább a lakáshitelek esetén okozott kereslet visszaesést, emellett évtizedes csúcsot döntöttek meg a hitelkamatok a 2022. novemberi hitelpiaci jelentés szerint. A novemberben megkötött lakáscélú kölcsönök kamata közel kétszámjegyű volt, csaknem 9,96 százalék. A hitelkamatok ilyen szintű tetőzésére utoljára 2012-ben volt példa, míg az újonnan megkötött lakáshitelek esetén a kereslet ötéves mélypontra süllyedt.

Hasonló cikkünk:  A kiskunhalasi polgármesternek elege lett a városban garázdálkodó elemekből
Hasonló cikkünk:  Hétvégén a Nyíri erdőben és Lakitelek-Tőserdőn "Muzsikál az erdő"

Drágák az ingatlanok a déli országrészben

A jelenlegi, nem túl kedvező gazdasági környezet ellenére még mindig magas ingatlanárakkal találkozhatunk a déli országrész térségeiben, így Bács-Kiskun megyében is. A megyei ingatlanpiac egészét tekintve az aktuális kínálati árak négyzetméterenként 475 ezer forint körül mozognak, a településtől, az ingatlan típusától és állapotától függően. A megyeszékhely irányárai valamivel az országos átlagár felett találhatók, a friss adatok szerint a kínálati árak esetén nem ritka a 600 ezer forintos négyzetméter ár sem. A kecskeméti ingatlanpiacon meghirdetett családi házak átlagosan 550 ezer forintos négyzetméter áron, míg a lakások 640 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagáron kerülnek meghirdetésre.

Forrás: Creditline.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...