fbpx

FRISS HÍREK

Visszatérhet a járványidőszak alatti pangás a lakáspiacra?

- Advertisement -

Ma már nem meglepő, hogy még mindig a bizonytalanság uralkodik a hazai gazdaságban, amely éppúgy a hazai ingatlanpiacra is erős ráhatással van. Az már a tavalyi év végén megmutatkozott, hogy átalakulóban van a lakáspiac, hiszen a 2021 óta tartó ingatlanár-robbanást követően a tavalyi év második felében csökkenő árak és kereslet volt megfigyelhető, mint uralkodó piaci tendencia. De a tavalyi évben nem csak a lakáspiaci adásvételek száma esett vissza több mint 20 százalékkal, hanem a hitelpiacra is erős keresletcsökkenés volt jellemző.

Újabb trendforduló a láthatáron

2023-ban ingatlanpiaci szakértők szerint a pangás várható a hazai lakáspiacon, és a vevők lehetnek jobb alkupozícióban az eladókkal szemben. A túlkeresletet felváltja a túlkínálat, amely idén az uralkodó tendencia lehet, azonban a visszaesés korántsem olyan drasztikus mértékben várható, mint a koronavírus-járvány idején. A visszaesésben szerepet játszik a még mindig kedvezőtlen kamatkörnyezet, az infláció, de a vevők általi kivárás is, amely az első negyedév elteltével már egyértelműen megmutatkozik a hazai lakásárak esetén. A legtöbb szakértő szerint nincs ok a tranzakciók elhalasztására, sőt: a jelenlegi helyzetben sokkal inkább a vevők vannak előnyösebb helyzetben az eladókkal szemben, így ebben a helyzetben is adódnak megfelelő lehetőségek a lakásvásárlók számára. A folyamatot leginkább az inflációs környezet és a gazdasági bizonytalanság nehezítheti.

Mélyponton a lakáshitel-piac

Habár az ingatlanpiaci visszaesés nem annyira drasztikus, a hitelpiacé már annál inkább az MNB helyzetjelentése alapján. A hitelpiaci kereslet megdöbbentő visszaesése még a 2022-es év végén kezdődött, amikor is az újonnan megkötött lakáscélú hitelek volumene 20 százalékkal esett vissza az előző féléves bázis adatokhoz képest. A többször jegybanki kamatemelés tehát leginkább a lakáshitelek esetén okozott kereslet visszaesést, emellett évtizedes csúcsot döntöttek meg a hitelkamatok a 2022. novemberi hitelpiaci jelentés szerint. A novemberben megkötött lakáscélú kölcsönök kamata közel kétszámjegyű volt, csaknem 9,96 százalék. A hitelkamatok ilyen szintű tetőzésére utoljára 2012-ben volt példa, míg az újonnan megkötött lakáshitelek esetén a kereslet ötéves mélypontra süllyedt.

Hasonló cikkünk:  Hittan csoportjába járó gyerekeket vett rá szexuális kapcsolatra az egykori katolikus pap

Drágák az ingatlanok a déli országrészben

A jelenlegi, nem túl kedvező gazdasági környezet ellenére még mindig magas ingatlanárakkal találkozhatunk a déli országrész térségeiben, így Bács-Kiskun megyében is. A megyei ingatlanpiac egészét tekintve az aktuális kínálati árak négyzetméterenként 475 ezer forint körül mozognak, a településtől, az ingatlan típusától és állapotától függően. A megyeszékhely irányárai valamivel az országos átlagár felett találhatók, a friss adatok szerint a kínálati árak esetén nem ritka a 600 ezer forintos négyzetméter ár sem. A kecskeméti ingatlanpiacon meghirdetett családi házak átlagosan 550 ezer forintos négyzetméter áron, míg a lakások 640 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagáron kerülnek meghirdetésre.

Forrás: Creditline.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...