fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

A kormány korlátozza a napelemrendszerek terjedését, közben óriási összegeket költ rezsivédelemre

Történelmi magasságokba emelkedett a villamos energia ára, pont ekkor jutott eszébe a kormánynak, hogy akadályokat állítson a napelemes rendszerek terjedése elé. Ettől megnőtt az áramimport, csökkent a hazai termelés, és ez rendkívüli pluszkiadást okoz az egyébként is gondban lévő költségvetésnek. Bár a napelemstopot elvileg az idén feloldják, a napenergia-ágazatban továbbra is óriási a bizonytalanság, már több ezer munkavállalót elbocsátottak.

A villamosenergia-összfogyasztás mintegy 40 százalékát kellett importálni 2022-ben. Tavaly a hazai termelésnél lényegesen drágább import éppen akkor nőtt évtizedes rekordra, amikor a földgáz árát jelentős mértékben lekövető áramárak megtöbbszöröződtek. A behozatal egy évtizede nem látott magasságokba növekedett, és a nemzetgazdaság számára összesen körülbelül 6 milliárd euróba (2400 milliárd forintba) került tavaly.

Eközben a hazai kapacitásokon belül csak a napelemes rendszerek voltak képesek növekedést felmutatni: villamosenergia-termelésük 22,5 százalékkal nőtt. A nagy árugrás nyomán szinte minden szereplő, aki ezt megtehette, igyekezett részben vagy egészben önellátóvá válni. Ezzel szemben a kabinet a jogszabályok segítségével inkább a villamosenergia importját ösztönözte.

Például az önfogyasztást csökkentő napelemes erőművek számára tilos a hálózati betáplálás lehetősége. A kereskedelmi célú napelemes erőművek számára akkusenergiatároló-kötelezettséget írtak elő. Továbbá betáplálási stopot hirdettek a háztartási méretű kismerőművekre és extraprofitadót vetettek ki a kiegyenlítőenergia-erőművekre.

Miközben tiltják a szélerőművek telepítését, és korlátozzák a napelemes rendszerek terjedését, addig az államkassza hatalmas összegeket költ arra, hogy a rekordárak miatt kompenzálja a lakosságot. 2023 februárjában 390,6 milliárd forintot vontak el a Rezsivédelmi Alaptól lakossági rezsivédelem jogcímen, ami a februári havi államháztartási hiány 35 százalékát tette ki. Ehhez jött a távhőszolgáltatók 53,3 milliárd forintos kifizetése.

Hasonló cikkünk:  A fideszes dékán kirúgott három tanárt, tízen most felmondtak a Metropolitan Egyetemen

A napelemes rendszerek a beruházási költségen felül ingyen állíthatnának elő elektromos energiát. Ehelyett a kabinet óriási pazarlást hajt végre, mikor az amúgy is rossz állapotban lévő költségvetést terheli tovább a rezsitámogatással.

Hasonló cikkünk:  Orbán 2034-ig tervez kormányozni, egy osztrák lap szerint pedig a magyar gazdaság súlyos válsággal küszködik

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke úgy véli, tisztán politikai alapú döntések születtek. Nem volt tudatos cél az importőrök helyzetbe hozása, inkább egyes kormánytagok lobbiérdekei érvényesültek, amelyek akadályozzák a napelemes rendszerek térnyerését, egyúttal a gázturbinás erőműveket helyezik előtérbe. Ugyanakkor a kabineten belül is vannak olyanok, akik támogatják a megújuló energiaforrásokat.

November 1-jétől mindenhol megszűnt a lakossági értékesítés. A korábbi megrendeléseket teljesítik, kivitelezik, de azóta egyetlen darab hmke-t sem adtak el – figyelmeztetett Kiss Ernő. Mivel a vállalatok képtelenek előre tervezni, ezért mostanra több ezer embert bocsátottak el.

Megrendelői oldalról nagyon sokan lemondják a kivitelezését. A 100 százalékos támogatást ígérő napelemes pályázat nyertesei is tömegével lépnek vissza, mert a forintgyengülés és az elszálló alapanyagárak miatt mostanra önerő nélkül nem lehetséges igénybe venni a hozzájárulást.

A lakossági napelemes rendszerekkel foglalkozó iparág éves szinten mintegy 400 milliárd forint nettó árbevételből gazdálkodhat – becsüli Kiss. A napelemstop ugyanakkor a gondban lévő építőipar lehetőségeit is tovább szűkíti.

via 24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...