fbpx
13.9 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

A magyarok túlnyomó többségének nincs érdemi megtakarítása – Önnek van?

- Advertisement -

A gazdasági bizonytalanság hatására a lakosság elkezdte visszafogni költéseit, és sokan előre gondolkodnak a megtakarítások terén – derült ki az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásából. A felmérés arra is rámutatott, hogy részben a megtakarítást újonnan elkezdők miatt, részben a kedvezőtlenebb gazdasági helyzet hatására csökkent a 3 millió forint feletti megtakarítók aránya, és sokan vannak, akik csak általános tartalékkal rendelkeznek (42 százalék), vagyis konkrét célok nélkül vésztartalékként tekintenek a pénzükre.

A pénzintézet egy másik felméréséből pedig az derült ki, hogy a teljes magyar lakkoságnak csupán a 20 százaléka (nagyjából 1,3 millió fő) rendelkezik 500 ezer forint feletti megtakarítással.

Fokozódott a bizonytalanság a magyar lakosság körében a hazai és nemzetközi gazdasági helyzettel kapcsolatban” – közölte az OTP Bank Öngondoskodási Index adataira reflektálva Takács Domokos. Az OTP Bank Daily Banking területének vezetője szerint egyre többen szeretnék rugalmas, azonnal hozzáférhető formában tartani a megtakarításaikat. A spórolás általánossá vált, de a többség kevesebbet tud félretenni, mint korábban.Az 1 millió forint alatti megtakarítók között vannak legnagyobb arányban az olyanok, akik inkább megtakarításaik csökkentését, mintsem növelését tervezik, vagy várhatóan erre kényszerülnek majd” – közölte.

Hasonló cikkünk:  EP-választás: a Fidesz két mandátumot, az ellenzék akár félmillió voksot is veszíthet

A 2022-es Öngondoskodási Index eredményei alapján összességében az látható, hogy a lakosság majdnem fele nem tudja kezelni a kis összegű megtakarításokat, ezért otthon, vagy csak látra szóló egyenlegen tartják pénzüket. A megtakarításukat otthon tartók és a bankszámlán látra szóló egyenleggel rendelkezők egyaránt 43-43 százaléka azért teszi ezt, mert túl kevésnek ítélik az összespórolt összeget.

A megtakarítások területén le kell számolni azzal a mítosszal, miszerint nem érdemes kis összegeket megtakarítani, mert több vele a „macera”, mint amennyit megtérülést eredményez” – nyilatkozta Fabriczki Rita, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment terület vezetője. Hozzátette, érdemes mielőbb elkezdeni a rendszeres megtakarítást, akár egészen kis értékben is, hiszen ahogy a mondás is tartja: sok kicsi sokra megy.

Ön is osztja a kevesebb néha több elvet a megtakarítások terén, így rendszeresen tesz félre valamennyit a nehezebb időkre? Esetleg napról napra, vagy a mának él? Szavazzon!

Poll not found
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...