fbpx
19.2 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

A Republikon áprilisi felmérése szerint a Kutyapárt bejutna a parlamentbe

A Fidesz jóformán stagnált, a DK visszaesett, az áprilisi hónap nagy nyertese pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt volt – derül ki a Republikon Intézet friss pártpreferencia-kutatásából, aminek eredményeit a Telex tette közzé.

Az április 21-28. között készült telefonos felmérés kapcsán a Republikon fontosnak tartotta leszögezni, hogy a felmérés többek között a pápa budapesti látogatása, a tanár-diák tüntetések eldurvulása, vagy Budaházy György szabadlábra helyezése előtt zajlott.

Áprilisban változatlanul 34 százalékon állt a teljes népesség körébena Fidesz-KDNP támogatottsága. A pártválasztók körében 48 százalék a pártkoalíció támogatottsága, egy százalékponttal magasabb, mint márciusban.

Leginkább a Demokratikus Koalíció támogatottsága változott negatív irányban áprilisban: a teljes népesség körében 2, a pártválasztóknál 3 százalékpontot esett a párt támogatása. A visszaesés oka talán az lehetett a Republikon szerint, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK nyíltan támadta az ellenzékiek körében népszerűnek mondható Karácsony Gergely főpolgármestert, és belengette, hogy ellenjelöltet indítana Budapesten.

Áprilisi hónap nyertese a Magyar Kétfarkú Kutya Párt: a teljes népesség körében 1, a pártválasztók körében 2 százalékponttal nőtt a párt támogatottsága, így 4 és 5 százalékon áll. Vagyis a párt most először eléri a parlamenti küszöböt. Fontos figyelembe venni a Republikon szerint azt a visszatérő tapasztalatot, hogy a szavazás napján hajlamos alulszerepelni a párt.

Hasonló cikkünk:  Drága-e a horvát tengerpart?

Kis mértékben visszaesett áprilisban a Momentum támogatottsága, 1-1 százalékpontot veszítettek mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. Jelenleg 5, illetve 7 százalék szavazna a pártra. A Republikon szerint nem kizárt, hogy a következő hónapokban a támogatottságukon meglátszik majd, hogy a momentumos politikusok kifejezetten aktív résztvevői voltak a tanártüntetéseknek és kordonbontásoknak.

Hasonló cikkünk:  Kiderült, volt NOB felmérés 2017-ben, az eredmény: nem volt társadalmi támogatottság a budapesti olimpia mögött

A kisebb ellenzéki pártok támogatottsága szintén stagnált, vagy minimális eltérést mutatott:

  • Az MSZP továbbra is 3 százalékon áll a teljes népesség, 5 százalékon a pártválasztók között,
  • az LMP változatlanul 3, illetve 4 százalékos támogatottsággal bír,
  • a Párbeszéd szintén stagnál, 1 és 2 százalékon áll,
  • a Jobbik hosszú idő után először minimális, 1-1 százalékpontos erősödéssel 3 és 4 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...