fbpx
21.3 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

A román külügy tiltakozott, Novák Katalin szerint ez túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan

Novák Katalin köztársasági elnök több más magyarországi és erdélyi magyar politikussal együtt részt vett az egyik legnagyobb magyar vallásos ünnepen, a csíksomlyói pünkösdi búcsún.

Az eseményről közzétett Facebook-posztjában azt írta, hogy „»Egy anya boldog, amikor együtt a családja« – hangzott el ma a szentbeszédben. Ugyanígy, államfőként mindig felemelő megtapasztalni, amikor együtt a nemzet, ahogy ma, itt a búcsún is megélhettük ezt a nemzeti egységet. Isten, áldd meg a magyart!”

Egy videóban is megemlékezett a búcsúról, hangaláfestésnek a Székely Himnuszt használva. Meglátogatta a református vártemplomot is, ahol pedig arról beszélt: „A vágyott békességet magyar és magyar, magyar és román között, de Ukrajnában is a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni!”

A béke és a szeretet helyett azonban másként értelmezte a román közélet Novák kijelentéseit. A bukaresti külügyminisztérium vasárnap felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”, Románia leendő miniszterelnöke pedig egy enyhén soviniszta posztban nevezte „revizionistának” Novák kijelentéseit.

Hasonló cikkünk:  Egy kijevi óvóhelyről is jelentkezett Novák Katalin

A köztársasági elnök hivatala reagált az ügyre: „A román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan. A szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Az erdélyi reformátusok köszöntését idézve: Békesség Istentől!”

via Telex

Hasonló cikkünk:  Románia már látványosan lehagyta Magyarországot

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...