fbpx
14.5 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

A román külügy tiltakozott, Novák Katalin szerint ez túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan

- Advertisement -

Novák Katalin köztársasági elnök több más magyarországi és erdélyi magyar politikussal együtt részt vett az egyik legnagyobb magyar vallásos ünnepen, a csíksomlyói pünkösdi búcsún.

Az eseményről közzétett Facebook-posztjában azt írta, hogy „»Egy anya boldog, amikor együtt a családja« – hangzott el ma a szentbeszédben. Ugyanígy, államfőként mindig felemelő megtapasztalni, amikor együtt a nemzet, ahogy ma, itt a búcsún is megélhettük ezt a nemzeti egységet. Isten, áldd meg a magyart!”

Egy videóban is megemlékezett a búcsúról, hangaláfestésnek a Székely Himnuszt használva. Meglátogatta a református vártemplomot is, ahol pedig arról beszélt: „A vágyott békességet magyar és magyar, magyar és román között, de Ukrajnában is a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni!”

A béke és a szeretet helyett azonban másként értelmezte a román közélet Novák kijelentéseit. A bukaresti külügyminisztérium vasárnap felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”, Románia leendő miniszterelnöke pedig egy enyhén soviniszta posztban nevezte „revizionistának” Novák kijelentéseit.

Hasonló cikkünk:  Európai és régiós összevetésben sem remekel a magyar átlagnyugdíj

A köztársasági elnök hivatala reagált az ügyre: „A román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan. A szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Az erdélyi reformátusok köszöntését idézve: Békesség Istentől!”

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...