fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Csökkentik a minisztériumi álláshelyek számát, ezzel fedezik a béremelést a közszférában

- Advertisement -

A hétfő este megjelent közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt írja, hogy a háború ellenére újabb körrel folytatódhat a közszféra béremelése. Módosul a kormánytisztviselői bértábla is.

Úgy döntött a kormány, hogy a háború és a szankció okozta nehéz helyzet és rendkívüli kiadások ellenére lehetőséget teremt arra, hogy – a közszférában dolgozó orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után – a központi és területi kormányzati igazgatási szerveknél foglalkoztatott kormánytisztviselők és szakmai vezetők bére is emelkedjen.

Hamarosan meg fog jelenni a Magyar Közlönyben az erről szóló rendelet, amelyet a közszolgálati szakszervezetek kezdeményezésre indított többhetes szakmai egyeztetések előztek meg a kormánytisztviselői bértábla módosításáról.

A munkáltatók részére lehetőség a béremelés, és nem automatikus. A minisztériumi és a kormányhivatali tisztviselőkre vonatkozó bértábla részben eltér, a rendelet a tisztviselő besorolási fokozatától függően az illetmény alsó és felső határát állapítja meg, a pontos összeget a munkáltató határozhatja meg.

„A háborús helyzetre tekintettel a kormány úgy biztosítja a minisztériumi kormánytisztviselői béremelés fedezetét, hogy elrendeli a minisztériumi álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeg fordítható béremelésre. Ez a gyakorlatban leginkább azt jelenti, hogy leginkább a betöltetlen, üres minisztériumi álláshelyek bérfedezetét fordíthatják béremelésre, tömeges elbocsátás nem várható” – áll még a közleményben.

Hasonló cikkünk:  Tavaly 28 titkos határozata volt a kormánynak, évtizedek múlva derül majd ki, mik is voltak azok

Hozzáteszik, hogy amint megkapja Magyarország az uniós forrásokat januárig visszamenőlegesen, több éves béremelés következik a pedagógusoknál  – azután, hogy a kormány év elején 10 százalékkal emelte a tanárok bérét -, és 2025-re a tanárok átlagbére 800 ezer forintra emelkedik – írják.

Az orvosok bére – szintén többéves béremelési program keretében – legutóbb januárban 11 százalékkal emelkedett, az ápolók pedig júliustól számíthatnak további 18 százalékos béremelésre. A rendőrök, katonák, tűzoltók bére is már több ütemben emelkedett az elmúlt években, legutóbb tavaly szeptemberben, a következő béremelésük 2024 januárjában lesz, áll a közleményben.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...