fbpx
10.4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Kajafless, vádli, dolce vita – 3 kecskeméti Instagram fiók, ami kizökkent

- Advertisement -

Instagram fiókokat ajánlunk, hogy nyitottan, de kellő iróniával járj Kecskeméten.

Szükségünk van friss, könnyen emészthető impulzusokra, és ezekre sokkal nyitottabbak vagyunk telefonunk biztonságából. Ezt az igényünket ma jobban kiszolgálják az online közösségi felületek, mint egy séta a parkban. E jelenség ellenére, vagy emiatt a megszokott utcákat járva nem árt egy-egy olyan virtuális emlékeztető, ami segít érzékenyebben figyelni a városunkat, kizökkenni a megszokott, semleges szemléletből.

 

Szavak a kisajátítás határán: @notesofkecskemet

Mindenhol szavak vesznek körbe minket, amiknek megvan a saját szerepük az adott környezetben. Ismerjük a figyelmeztetéseket, az utcán hagyott  zavaros üzeneteket, és a lépcsőházakban kiragasztott, vastagon szedett fenyegetéseket. A notesofkecskemet ezeket gyűjti össze, nem válogatva építkezési tábla és padba karcolt sorok között.

A 20. század óta bevett gyakorlat a művészetben a kisajátítás, a reappropriáció. Bár a notesofkecskemet még távol áll a szavak és szövegek esztétikai újraszervezésétől, felhívja a figyelmet a közös élettérben hagyott, levegőben lógó kijelentésekre. Ezzel megteremti a lehetőséget egy rozsdás dolce vita felirat jelentéstani kisajátításához.

A dolce vita tábla alkalmas az ironikus, esztétikai újraszervezésre / fotó: kecsup.hu

A virtuális gyűjtemény iróniáról árulkodik, mi pedig vagy nevetve, vagy együttérzéssel olvassuk az ismerős helyzetek lenyomatait. Amikor elárasztanak minket az üzenetek, egy kisebb érzelmi reakció is sokat jelent egy bolti kirakatba írt referencia láttán.

(Az idézet a Galaxis ​útikalauz stopposoknak c. könyvből származik.)

A notesofkecskemet Instagram fiókját a @kecskemetifiataloktarsasaga mémoldal kezeli, akiket szintén érdemes követni.

 

Szorongós kajaflessek: @dolgokamiketmegettem

A kánon szerint a húszas éveink a legszebbek, a harminccal bezárólag. Sokan mondják ezt, de ha így van, miért találjuk magunkat annyiszor egyedül egy gyorsétteremben? Dolgokamiketmegettem erre a jelenségére hívja fel a figyelmet, amikor a posztjában “magányos burgerkingezésekhez keres embereket”, érzéketlen tekintettel bámulva a kamerába.

A lány a mindennapjairól ventillál írásban és azt veszi fel, ahogy egyedül eszik, általában otthon. Ez lehet egy poszt-ironikus online póz része, de a gyorséttermi láncok hamis szeretetkampányainak fricskája is. A mukbang, az étkezős vlog műfaja minden esetre nem egyedülálló. Ami kifejezetten szórakoztatóvá teszi dolgokamiketmegettem fiókját, az a dolog esetlen egyszerűsége, szemben a zabálós videók erőltetett gesztusaival (lásd: Nikocado Avocado).

Ez az oldal a státuszszimbólummá vált műanyag kajafless mellett a fiatal felnőttek rendszertelen életét dokumentálja. A hamburgeren és pizzán túl visszatérő motívumok az alkohol és a konyhai mentőötletek (pl. kaszinótojásos kalács). Huszonévesen rohanunk, szorongunk, és általában ritmus nélkül eszünk. Az élet egyik örömforrása, az étkezés, csak romantizált kilengésekben köszön vissza az Instagramon. Értékeljük az őszinteséget, még ha ironikus többletjelentés kell is a probléma bemutatásához: egy El Bandit csámcsogó fiatal nő, akinek élete legszebb éveit kellene élnie.

Említésre méltó:

A ventillálás hasonlóan ironikus, de felkavaróbb formáját választotta egy friss Instagram oldal. A @miez.aszar felületén állatkakák mellett olvashatunk nyers, őszinte gondolatokat egy kecskeméti anonim szerzőtől. Vulgáris és lírai, érdemes követni.

 

Köztéri alkotások feledésben: @kecskemeti.szobrok

A köztéri szobrok beleolvadtak a városok homogén képébe, és már nem lépik meg az ingerküszöbünket. A @trashofkozter humoros és komoly rálátásról tanúskodó oldala újabban egy egész generációt érzékenyít a köztéri giccsre, és mi rácsodálkozunk, mennyire nem nekünk szánják ezeket a szobrokat. A kecskeméti oldal sajnos nem emeli mai kontextusba a feledésbe merült, periférián kívül eső köztéri alkotásokat, de segít a saját korukban elhelyezni azokat, és megnevezi az alkotókat.

Objektíven, új értelmezés nélkül élezi ki a szemünket arra, hogy lássuk, mennyi réteg épült a városra előttünk. A közösségi médiának köszönhetően pedig lehetőségünk van a hozzászólásokban megteremteni az új kontextust Kecskemét absztrakt szobraihoz – vagy a Piaristák terén álló Anya gyermekével szobor sztoikus tekintetéhez és vastag lábához.

Bencsik István: Anya gyermekével / fotó: szoborlap.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...