fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Júliusban indul az online árfigyelő rendszer, megjelentek a szabályok

- Advertisement -

A kormány márciusban jelentette be, hogy az infláció elleni harc részeként online árfigyelő rendszert hoznak létre, külön munkacsoport is alakult ennek kidolgozására. A hétfő esti Magyar Közlönyben jelent meg az online árfigyelő működésére vonatkozó részletes szabályozás. Ennek egyik legfontosabb pontja, hogy kinek kell adatot szolgáltatni a július 1-én induló rendszerben.

Ide tartoznak a legnagyobb kereskedelmi üzletláncok, mint például az Aldi, a Lidl, a Spar és a Penny is. A rendelet szerint „az árfigyelő rendszerbe adatszolgáltatásra kötelezett a kereskedő, ha a tárgyévet megelőző lezárt üzleti évben a Kertv. 2. § 9. pontja szerinti kereskedelmi tevékenységből származó, konszolidált nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot”.

Továbbá:

  • A rendszer a termékek azonosításhoz szükséges adatokon túl a napi és a törzsvásárlói árakat tartja nyilván kereskedőnként és üzletenként.
  • Az online adatbázis kezdetben több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát fogja tartalmazni, benne lesz például a sertéscomb, a fehér kenyér, a 1,5 százalékos ESL tej, a trappista tömbsajt, a lédig idared alma, a virsli, margarin, vaj, spagetti tészta.
  • A napi ár megállapítása során nem lehet figyelembe venni azt a bruttó kiskereskedelmi árat, amelynek alkalmazására az adott termék esetében minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági idejének 72 órán belül történő lejárata miatt került sor.
  • Az adatokat a kereskedő napi szinten köteles feltölteni elektronikusan, legkésőbb a napi ár és törzsvásárlói ár alkalmazását megelőző nap végéig.
  • A kereskedők augusztus végéig egy évre visszamenőleg is kötelesek bejelenteni az adott termékek napi árát.
  • Az elektronikus rendszerhez azok a kereskedők is csatlakozhatnak önkéntesen, akikre a kötelező adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik.
  • Az online árfigyelő adatbázist a Gazdasági Versenyhivatal működteti.
Hasonló cikkünk:  Többek között Azahriah és Pottyondy Edina közreműködésével szerveznek tüntetést pénteken a Hősök terén

A kormány azt várja az intézkedéstől, hogy a vásárlók számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, amely lehetővé teszi a fogyasztói árak átlátható összehasonlítását – írta közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A tárca szerint az árfigyelő adatbázis használata „így jelentősen erősíti az átláthatóságot, megismerhetővé teszi a különböző árképzési gyakorlatokat, megakadályozza a túlárazást”. Hozzájárul a piaci verseny fokozásához, és így az infláció mérséklődéséhez, olvasható a közleményben.

A kormány úgy számol, hogy az infláció nyáron gyorsan csökkenni fog, és az év végére egy számjegyű lesz. Márciusban 25,2 százalék volt az infláció: az élelmiszerek ára 42,6 százalékkal emelkedett tavaly márciushoz viszonyítva, míg a háztartási energia 43,1 százalékkal drágult.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...