fbpx

FRISS HÍREK

Magyarország nem fogadott el egy Belaruszt elítélő közleményt

- Advertisement -

Magyarország egyedüliként nem csatlakozik ahhoz az EU svéd elnöksége által jegyzett közleményhez, amely egy friss EBESZ-jelentés nyomán elítéli az emberi jogi helyzetet Belaruszban.

Az EU svéd elnöksége 26 tagállam nevében közleményben bélyegzi meg a minszki rezsim „politikai indíttatású represszióját”, amely nagyszámú politikai foglyot eredményezett. Magyarország azonban külön úton jár újfent: nem adta jóváhagyását az EU 26 tagállama által felvállalt közleményhez.

Megfigyelők szerint azért is furcsa ez a magatartás, mert a magyar kormánynak múlt héten nem volt problémája egy közös EU-nyilatkozat elfogadásával, amely az ukrajnai gyermekek elrablását „emberiség elleni bűnöknek” minősítette.

A belarusz állapotokat vizsgálta 2020. november 5-e óta a Hervé Ascensio által írt és az EBESZ állandó tanácsában bemutatott jelentés. Arra jutott, hogy a minszki rezsim durván megsérti az emberi jogokat és adós az EBESZ keretében tett kötelezettségvállalásainak teljesítésével.

„Az EBESZ-jelentéstevő következtetései rendszerszintű és államilag vezérelt erőszakra derítenek fényt, és összhangban vannak a belarusz emberi jogi helyzetre vonatkozó kritikus véleményünkkel” – fogalmaz a svéd soros elnökség által az EU26-ok nevében kiadott nyilatkozat.

A minszki kormány elnyomta a békés tüntetéseket és célba vett független szervezeteket, politikai pártokat és szakszervezeteket – emeli ki a közlemény, majd rámutat:

Hasonló cikkünk:  A magyarok költik a legkevesebbet az EU-ban

„A belarusz hatóságok politikai indíttatású repressziójának nagyszámú politikai fogoly lett az eredménye. A letartóztatottakat kínzásoknak és embertelen és/vagy megalázó bánásmódnak vetették alá.”

A közlemény szerint „egyértelműen megerősíti, hogy a 2020-as tömeges represszió nyomán bevezetett törvényi változások célja az ellenzék minden formájának megakadályozására irányul”. A professzor úgy véli, hogy a jogszabályi változások kimerítik a politikailag motivált repressziót, amelynek célja, hogy a belarusz kormány az egész társadalom fölé kiterjessze az ellenőrzést és elfojtsa a kritikus hangokat, ideértve azokat is, amelyek ellenzik Belarusz cinkosságát az Ukrajna ellen intézett orosz agresszióban.

Valószínű, hogy lesz még olyan eset, amikor a magyar diplomácia elhatárolódik a másik 26 uniós partnerétől, megakadályozva ezzel, hogy az EU27-ek nevében közös álláspont szülessen. A Külgazdasági és Külügyminisztérium így nyilatkozott az ügyről:​

„Háborús időkben az Európai Uniónak minden erejével arra kellene koncentrálnia, hogy a közösség szomszédságában mielőbb béke legyen. Az ehhez hasonló politikai nyilatkozatok a béketárgyalások megkezdéséhez nélkülözhetetlen kommunikációs csatornákat lehetetlenítik el és így csak elveszik a béke reményét.”

via Szabad Európa

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...