fbpx

FRISS HÍREK

Már több száz olyan döntést hozott a kormány, ami nem titkos, de 10 évig nem nyilvános

- Advertisement -

Ötvenegy hónap alatt 607 olyan, belső használatra szánt határozatot hoztak az Orbán-kormányok, amelyekben semmi titkos nincs, a többségükről mégsem tudunk – ha a kormányon múlik, legalább 10 évig. Ilyen speciális rendelkezés írta elő például a kormányzati igazgatásban Orbán Viktor jóváhagyását a home office-hoz.

A HVG adott be közérdekű adatigénylést, amire a Miniszterelnöki Kormányiroda válaszolt, és amiből kiderült, hogy idén április 4-ig 29 olyan különleges kormánydöntést írt alá Orbán Viktor kormányfő, amik nem jelentek meg a Magyar Közlönyben, és egy szűk körön kívül a következő 10 évben sem ismerhető meg. Az érdekesség az, hogy semmilyen titkos információ nincs bennük.

2018-ban vezették be azt a speciális kormányhatározat-típust, amit a sorozatszámuk alapján négyezresnek neveznek, és amelyek a kormánydöntések körébe tartoznak. Ezek nem titkosak, viszont nem is nyilvánosak, és jellemzően a kormányzati igazgatásra vonatkozó munkaszervezési döntéseket tartalmaz – emiatt tízezer embert is érinthet.

Az ilyen döntéssel érintett minisztériumi osztályvezető vagy kormányhivatali ügyintéző sem látja a határozat szövegét, csak a hivatali felettese tájékoztatja a tartalmáról, mert ő is csak úgy értesült az ő államtitkár főnökétől róla, aki talán már közvetlenül látta is. Emiatt a titokzatosság lengi körül ezeket a döntéseket, pedig valójában nem titkos kormányhatározatok.

Hasonló cikkünk:  Nagy Márton ambiciózus tervvel állt elő - Magyarország ugrani készül

Hadházy Ákos független képviselőhöz jutott el a kormányhivatalokhoz szétküldött körlevél, amely a valamikor március első felében született 4028/2023. számú döntésről szól. Ez a képviselő szerint arról szól, hogy röghöz köti a köztisztviselőket, megtilt minden előléptetést és ezzel fizetésemelést – a kormányzat nem cáfolta, hogy a határozat alapvetően megtiltja a kormánytisztviselőknek, hogy munkakört váltva magasabb fizetéssel járó pozíciót vállalhassanak.

Egy másik négyezres döntés is kiszivárgott, ami szerint tavaly Orbán külön engedélye kellett ahhoz, hogy valaki home office-ban dolgozzon állami cégnél vagy a kormányzati igazgatásban. Kiderült, hogy százas nagyságrendben születtek ilyen döntések. Az első évben, 2019-ben 140 volt, 2020-ban volt a csúcs 165 darabbal, 2021-ben már csak 162 volt, tavaly pedig 111.

A lap próbálta kikérni a kormányzattól az összes eddigi négyezres határozatot, de nem volt meglepő, hogy nem kapták meg azokat. Az indoklás szerint az ilyen négyezres döntések a keletkezésüktől számított 10 évig döntés-előkészítő anyagok, illetve további, jövőbeli döntés megalapozását is szolgálhatják.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...