fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

Nyílnak az orchideák a Kiskunságban is

Aki Apaj és Kunszentmiklós között autózik a napokban, érdemes egy pillantást vetnie a színekben pompázó pusztára. A fehér kamillamezők mellett tömegesen nyíló lila színű agár sisakoskosbor látványos, többezres állományai messziről látszódnak, sárgán virít a farkas kutyatej, közöttük pedig pókbangók bújnak meg idén meglepően nagy számban.

Az országban sokfelé találkozhatunk a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánkkal, az agár sisakoskosborral (Anacamptis morio/Orchis morio). A Duna-Tisza közén elsősorban homoki sztyeppréteken, illetve a szikesekbe ékelődő löszös magaslatokon láthatjuk április közepétől május végéig. Szinte a teljes Kiskunságban előfordul, bár csak szórványosan.

Magassága virágzáskor 6-20(-35)cm, tőlevelei sötétebb fűzöldek, a virág általában bíborlila, a külső lepellevelek zölden csíkozottak. Az egyes virágok mérete 0,5-0,7cm, a füzér hossza kb. 5-8cm, általában 8-20 virág alkotja. A nagyobb állományokban gyakoriak a halvány virágú, akár krémszínű példányok és a különböző színárnyalatok is. Az agár sisakoskosbor védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Hasonló cikkünk:  Futurisztikus lakópark épül a szegedi belváros szélére

Az orchideákon belül érdekes nemzetség a bangók, amik között a a legkorábban nyíló a pókbangó (Ophrys sphegodes). Viszonylag gyakori, de az elmúlt évtizedekben több élőhelyén visszaszorult. Mocsárréteken, lápréteken, szikes gyepeken, löszgyepeken és homoki gyepeken egyaránt előfordul.

Hasonló cikkünk:  Hazánk legnagyobb termetű rovarát, a fűrészlábú szöcskét keresgélhetjük a bugaci pusztán

Fotó: Kiss Mónika/KMNP

Magassága 5-20(-30)cm között mozog, erősen függ a csapadék mennyiségétől, és a növénynek otthont adó gyep fűmagasságától is. A külső lepellevelei zöldek, ritkán fehérek, vagy rózsaszínesek; a belsők zöldek, sárgászöldek, olykor vöröses szegéllyel, vagy akár teljesen pirosas-zöldek is lehetnek. Fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

via KMNP

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...