fbpx

FRISS HÍREK

Olyan halat fogtak ki, ami veszélyeztetheti a Balaton élővilágát

- Advertisement -

A Balaton összeköttetésben van a Zalával, amiből nemrég jaguársügér került elő. A Hévízi-termáltóban egyre több trópusi hal van, és bár jól mutatnak a vízben, komoly károkat okozhatnak. A hévízi termáltó kivezető csatornája télen sem fagy be, így a trópusi halak számára kedvező életfeltételeket biztosít.

Az RTL Fókusz kereste meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetőjét – Ferincz Árpád elmondta, hogy „vannak bizony olyan akváriumi haltenyésztők, akik szándékosan helyeznek ki bizonyos fajokat annak érdekében, hogy a természetes vízben költségmentesen fel tudják őket nevelni, majd jelentős haszonnal értékesíteni”.

Az elmúlt időszakban a trópusi halak átvették az uralmat a kifolyóban, ezzel pedig a víz ökoszisztémáját is átalakították, így ezzel nagy a probléma. A jaguársügér komoly szájberendezéssel, fogakkal rendelkezik – emelte ki a szakember.

Hasonló cikkünk:  Kevés a magyar vasút kapacitása a szaporodó autó- és akkugyárak forgalmához

Weiperth András, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa hozzátette: „Egy-két jaguársügér-előfordulás már a Zalában datálható. Horgászoknak sikerült megfogni, tehát valaki vagy oda direktbe beengedte, vagy valamilyen módon megtalálta az egyed az átszökésnek a lehetőségét” – ez pedig egyet jelent azzal, hogy ezek az inváziós fajok akár a Balatont is elérhetik.

via ATV

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...