fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

Szili Katalin lemondott a miniszterelnöki megbízotti posztjáról, mégis az maradt

- Advertisement -

Február közepén mondott le miniszterelnöki megbízotti posztjáról Szili Katalin, hogy megtarthassa az egyetemi vagyonkezelői alapítványban a kuratóriumi tagságát, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Tanács összeférhetetlenségi aggályai miatt választás elé állította az érintett kormányzati tisztségviselőket.

Később miniszterelnöki főtanácsadó minőségében tűnt fel, és szerepelt a nyilvánosság előtt Szili, vagyis lényegében ugyanazt a feladatot látta el, mint miniszterelnöki megbízottként. A Miniszterelnöki Kormányiroda újságírói kérdésre azt írta, hogy

„Tájékoztatjuk, hogy a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 15. § (2) bekezdése alapján a miniszterelnöki főtanácsadói cím használatára a miniszterelnöki megbízottak jogosultak.”

Vagyis Szili Katalin továbbra is miniszterelnöki megbízott lehet.

A Miniszterelnökség sajtóirodája pedig azt írta, hogy

„A miniszterelnöki megbízotti feladatok polgári jogi kötelmet jelentenek, így nem esnek összeférhetetlenségi szabályok alá (nem minősülnek közjogi tisztségnek), ezért bármilyen összeférhetetlenséggel kapcsolatos találgatások tévesek. Szili Katalin 2023. február közepe óta miniszterelnöki főtanácsadó, és feladatainak lényege a magyar közösségek szülőföldön való boldogulásának elősegítése, ezzel kapcsolatos egyeztetés, tanácsadás, közreműködés hazai, külhoni és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartás, amelyhez hozzátartozik a határon túli magyar közösségek autonómiájának támogatása.”

Így továbbra is nyitott a kérdés: vajon Szili miniszterelnöki megbízottnak számít-e a kormányiroda hivatkozása értelmében. Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint a kormányiroda válasza értelmében a miniszterelnöki megbízott és a miniszterelnöki főtanácsadó ugyanaz a tisztség.

Ligeti szerint „ha ez így van, akkor Szili Katalin esetében az összeférhetetlenség fennmaradt” – majd hozzátette, hogy a kormányzati igazgatásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a Miniszterelnöki Kormányirodán vagy a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozó politikai tanácsadó és főtanácsadó, valamint a kabinetfőnök is használhat miniszterelnöki főtanácsadó címet, ha erre a kormányfő határozatával feljogosítja. Ebben a ciklusban azonban ilyen miniszterelnöki határozat nem született a Magyar Közlöny szerint.

Hasonló cikkünk:  Heteken belül érkezik a postaládákba az NVI-értesítők a június 9-i EP- és önkormányzati választásra

Szili Katalin neve jelenleg nem szerepel a kormányzati portálon a miniszterelnöki megbízottak között, még február közepén levették onnan. Biztosnak csak az tűnik, hogy a nyilvános szereplésein miniszterelnöki főtanácsadóként feltűnő volt MSZP-s házelnöknek kormányzati megbízatása van: Szili februárban 13,8 millió forintos megbízási szerződést kötött a Miniszterelnökséggel, hogy tanácsokat adjon „a határon átnyúló autonómia ügyekben”, de a kormányzati portálra feltöltött szerződési listából nem derült ki, hogy ez mekkora időintervallumra vonatkozik.

A kormány még nem nyújtotta be az összeférhetetlenségi szabályok megváltoztatására irányuló javaslatát, így nem tudni, hogy Szili nehezen átlátható kormányzati megbízatása mennyiben lehet akadálya a kormány és az Európai Bizottság megegyezésének. Ha meg akarnak felelni az Európai Bizottság és az Európai Tanács kérésének, akkor ki kellene zárniuk a politikusokat és a kormányzati tisztségviselőket az egyetemi vagyonkezelő alapítványokból. Ezen múlhat, hogy az alapítványokba kiszervezett egykori állami egyetemek részesülhetnek-e uniós forrásokból a jövőben, így például a diákok és a kutatók részt vehetnek-e az Erasmus- vagy a Horizont Európa programban.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...