fbpx
12.5 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

A bankoknak értesíteniük kell majd az ügyfeleiket arról, mennyit buktak, akik nem állampapírba fektettek

- Advertisement -

Pénzügyi jogszabálydömping jelent meg szerda este a Magyar Közlönyben, amelynek nagy része arról szól, hogy a legváltozatosabb eszközökkel terelje állampapír-befektetésbe a lakosságot és a pénzügyi szektort egyaránt. Az egyik rendelet előírja a bankoknak, hogy év végén mutassák majd be az ügyfeleknek, mennyit nyertek volna, ha pénzüket állampapírba teszik, szemben a bankbetétekkel.

A 209/2023. (V. 31.) kormányrendelet kimondja, hogy a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében

a magyarországi székhelyű hitelintézeteknek 2023. október 1. és 2023. december 31. napja között egy alkalommal figyelemfelhívó értesítést kell küldeniük

a náluk bankszámlaszerződéssel rendelkező természetes személyek számára.

A hitelintézet számítással, áttekinthető táblázatos formában mutatja be, hogy a meghatározott referencia-időszakban mekkora hozamot érhetett el, aki 100 000 forintért, 500 000 forintért és 1 000 000 forintért a magyar állam által kibocsátott, magánszemélyek által is megvásárolható állampapírt vásárolt vagy jegyzett és folyamatosan tartott.

Hasonló cikkünk:  Társadalmi egyeztetéssel kezdik a KRESZ megújítását

A 2022. október 1-jén a legutoljára kibocsátott és vásárolható, vagy jegyezhető Diszkont Kincstárjegy, a lakossági állampapírok vonatkozásában a Kincstári Takarékjegy és Bónusz Magyar Állampapír, állampapírok közül állampapírtípusonként legalább egy állampapírba történő befektetéssel elérhető hozam bemutatása szükséges.

A figyelemfelhívás során az említett összegek esetében számítással mutatja be a hitelintézet azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, a háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos évesített kamatlábával az ügyfél mekkora kamatot érhetett volna el.

A rendelet alapján felhatalmazást kap az általános politikai koordinációért felelős miniszter, hogy a figyelemfelhívó értesítés formáját és tartalmát – a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszterrel egyetértésben – rendeletben határozza meg.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...