fbpx
2.2 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

A közmédia manipulálta egy sztrájkoló tanár nyilatkozatát

- Advertisement -

A pedagógusszervezetek kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek országszerte 2022. január 31-ére, ami az első országos tanársztrájk volt. Ekkor öt követelést fogalmaztak meg, de mindenekelőtt béreik 45 százalékos emelését. Közel 20 ezer tanár vett részt a tiltakozásokban, amiről beszámolt minden jelentősebb országos és regionális hírszolgáltató.

Debrecen önkormányzati fenntartású televíziója, a Debreceni Televízió aznapi híradása is beszámolt az eseményekről. A hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából közöltek riportot, „Figyelmeztető sztrájkot tartottak a tanárok hétfőn” címmel. A köztévé riportere interjút készített Borsos Tamással, aki közel tíz éve tanít testnevelést felső tagozatos diákoknak az intézményben.

Borsos a következőket mondja el:

„Feleségemmel nagyon sokszor téma mostanában a méltánytalan fizetés. Gondolkodunk, a jövőbe tekintünk, gondolkodunk külföldben. Azt halljuk barátoktól, rokonoktól, akik kinn dolgoznak, tanítanak, hogy jóval a többszörösét keresik az itthoni fizetésnek. Ez nagyon bosszant és frusztrál bennünket…”

A Debreceni Televízió rendszeresen használja az MTVA nyersanyagait olyan riportokhoz, amik országosan is érdeklődésre tartanak számot. Ebben az esetben is ez történt. Az M1 2022. január 31-ei híradójában egészen más hanglejtéssel számolt be az eseményről: „A tanárok többsége nem sztrájkolt” című riport arról szól, hogy igazából alig sztrájkolt valaki.

A riportban bejelentkeztek a prügyi Móricz Zsigmond Általános Iskolából, ahol az igazgató elmondása szerint senki nem sztrájkolt. Majd következett a kecskeméti Szakképzési Centrum, ahol szintén nem szüntették be a tanárok a munkát, mivel az igazgató szerint a béreket másfél éve rendezték, nincs ok sztrájkra. Végül Hajdúsámsonon volt a sor, ahol 80-ból 20 tanár nem tartotta meg az első két órát.

Itt bejátszották Borsos Tamást, aki sztrájkolt ugyan, de nem értett egyet minden követeléssel. A tanártól a nyilatkozatának csak azt a részét – az első szavait – vágták be, ami illeszkedett a közmédia narratívájához:

Hasonló cikkünk:  Milyen körülmények között jelent forradalmi megoldást a nanotechnológiás szigetelés?

„…most van egy egzisztenciánk. Mi pedagógusok, így együtt, nem panaszkodunk olyan szinten a fizetésre, mert így boldogulunk, a hiteleinket tudjuk fizetni, a gyermekeinket el kell látni, nem kell félnünk a holnaptól…”

Vagyis az MTVA riportjából kivágták azt a részt, amikor arról beszél, hogy méltánytalannak tartja a fizetést. A riport egyértelműen azt a hamis látszatot igyekszik kelteni, mintha Borsos Tamás valami más követeléssel nem értene egyet, a fizetésével viszont elégedett lenne – holott ennek az ellenkezője az igaz.

Borsos Tamás most elmondta, hogy az emberi méltóságát sérti a helyzet. A riporter kérdései „erőltetettek voltak, próbálták a sztrájkba belekeverni a pártpolitikát.” A tanári karban többen várták az esti híradásokat, és mindenkit megdöbbentett, milyen manipulatívan vágta meg a közmédia a felvételt.

„Cselesen kiollózták a nyilatkozatot: azt a félmondatot vágták bele a műsorba, ami alátámasztotta az álláspontjukat. Okoltam magam később, hogy jóhiszemű voltam, és árnyaltan próbáltam fogalmazni. Ők meg lerombolták a mondanivalómat” – mondta a tanár.

Az ominózus híradó után pedagógus kollégái megrökönyödve kérdeztek rá a hallottakra. Egy váci illetőségű pedagógus ismeretlenül azt írta neki: „látom, mindenkinek megvan az ára”. Borsos gondolkodott rajta, hogy jogi úton kérjen elégtételt, de az anyagi helyzete miatt ezt kockázatosnak találta volna.

Azóta is minden sztrájkban részt vesz, legutóbb a státusztörvény ellen is tiltakozott. Az anyagi helyzet eközben egyre fojtogatóbb, az egyre durvuló infláció miatt a Borsos családban napi téma, hogy ha nem javul a helyzet, megfontolják a külföldre költözést. Jelenleg számolgatniuk kell, hogy kijöjjenek hónap végéig.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...