fbpx

FRISS HÍREK

Friss Hús Budapest: Filmek, amikről nem beszélhetünk

- Advertisement -

Június elsején kezdődött az idei Friss Hús Budapest, az ország legnagyobb rövidfilm fesztiválja. A KAFF zsongását várva különösen jó érzés új, vagy alig látott alkotásokat ünnepelni a Puskin mozi aranyozott termeiben. A magyar versenyfilmeket nézve viszont felmerül, hogy nem csak a rövidfilmek készítőit, de önmagunkat is megtapsoljuk a vetítéseken.

Ez az a filmes világ, amiről nem beszélhetünk egy új asztaltársaságnál a kocsmában. Csak kevesekkel oszthatjuk meg a zsigeri élményt, amit az alkotások őszintesége nyújt.

Ezek a rövidfilmek rólunk szólnak, és legfeljebb csak reflektálnak az fogyasztói álom túlzó ábrázolásaira. Nem kíséri hangos marketing kampány a vásznon látott posztkommunista lakások kisöregeit, a plakátmagányos fiatalokat és az animációban megelevenedő társadalmi betegségeket.

A független alkotók vallomásait és üzeneteit leginkább a rövid játékidő köti, ezért erősebb eszközökkel hatnak ránk. Legyenek bármennyire is stilizáltak vagy elrugaszkodottak ezek a filmek, a szellemiségük szorosan kapcsolódik az ismert hétköznapokhoz. A legabszurdabb rövidfilm is hús-vér tapasztalatokra épül a nagy blockbusterek szándékjavító elvárásai helyett.

Hasonló cikkünk:  Egyre népszerűbb a műszempilla a nők körében

Elmarad a precíz médiatermékekkel közösen felépített hollywoodi illúzió; vagy legalábbis egy másik rajzolódik ki előttünk, ami a moziból kisétálva sem ér véget. Ugyanaz a Budapest fogad vakolattal és piszokkal, árufeltöltő egyetemistákkal, valóságtól elszigetelt nyugdíjasokkal, szorongó emberekkel.

Az élmény feldolgozása ránk marad. Mivel a filmek alig vagy egyáltalán nem elérhetőek a fesztiválok keretein kívül, nem részei a popkultúrának. Mélyebben érint, mert nincs lehetőség arra, hogy széles körben, felületesen csevegjünk róla. Hosszabb ideig velünk maradnak a közönséges pillanatok, a szépséghibák és a mindennapos gyávaságok.

Megtapsoljuk a filmet, a rendezőt, a stábot, és önmagunkat, amiért együtt élünk egy  tökéletlen közép-európai városban, ahol egy pillanatra őszinték lehettünk magunkhoz.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál részletes programja ide kattintva érhető el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...