fbpx
23.5 C
Kecskemét
2023. szeptember 21., csütörtök

FRISS HÍREK

Drága Kecskemét, avagy magasabb árakkal számolhatnak az egyetemisták, ha albérletbe mennének

Szerdán kiderül a felvételizők számára, hogy zöld utat kapnak-e az általuk megjelölt egyetemek és főiskolák képzésén való részvételre. Ezzel párhuzamosan – mint minden évben – kezdetét veszi a verseny az albérletekért. Amiből természetesen Kecskemét sem marad ki, ám itt is érdemes lesz lecsapni a legjobb ajánlatokra, hiszen a tavalyi albérletárakkal már nem számolhat senki.

Továbbra sem enyhülnek az árak a hazai ingatlanpiacon, így Kecskeméten a tavalyihoz képest 13 százalékkal magasabb árakon juthatnak albérlethez az egyetemisták – derült ki az ingatlan.com és a Központi Statisztikai Hivatal lakásbérindexéből. Eszerint tavaly egy átlagos ingatlanért még 110 ezer forintot kellett fizetni, ám idénre ez az összeg 125 ezerre emelkedett. Ezzel árak tekintetében Kecskemét a 19 egyetemváros közül a 14. helyen áll, előtte Szeged áll a maga 135 ezres átlagával, míg a Hírösváros mögött Szolnok foglal helyet, ahol átlag 120 ezer forintért kínálják az ingatlanokat.

„A júniusi bérletidíj-emelkedésre számítani lehetett, ugyanis a tavaszi hónapok óta fokozatosan erősödik a kereslet az országos albérletpiacon. Sokan ugyanis a fokozatos áremelkedés miatt igyekeztek a nyári albérletpiaci szezon előtt keresni maguknak lakást” – kommentálta az adatokat Balogh László. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a drágulás emellett annak köszönhető, hogy vannak bérlők, akik olcsóbb ingatlanba szeretnének költözni, mely tényező szintén élénkítette a keresletet. A kínálat pedig ugyancsak bővülést mutatott az utóbbi hetekben, ami a szezonra való felkészülés egyértelmű jele.

Hasonló cikkünk:  Ketten haltak meg a márciusban történt szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban történt balesetben

Az árak kapcsán Balogh László összességében kifejtette, 2023 eleje óta folyamatosan és dinamikusan emelkednek az albérletárak, ami éves szinten 14 százalékos országos bérletidíj-emelkedést jelent. Ugyanakkor reálértéken – az inflációs hatást is figyelembe véve – az országos lakbérek 9,1 százalékkal elmaradtak a járvány előtti szinttől. Az ingatlan.com szakértője szerint ez azt jelenti, hogy a bérbeadók díjemelései nem tudtak lépést tartani az inflációval, ezért a bérleti díjaknak egyelőre inflációcsökkentő hatása volt a gazdaságra. „Hosszabb távon viszont pont emiatt további albérletár-drágulásra lehet számítani” – tette hozzá a szakember.

Hasonló cikkünk:  Állatvédő Egyesületnél alkotott a lakiteleki CSAK csoport

Budapesten élni toronymagasan a legdrágább

Az ingatlan.com és a Központi Statisztikai Hivatal lakásbérindexéből kiderült az is, mely városokban kell a diákoknak mélyebben a zsebükbe nyúlniuk ahhoz, hogy ott élhessenek, ahol tanulnak. Eszerint az abszolút listavezetőnek Budapest bizonyult, ahol most átlagosan 240 ezer forintba kerül egy ingatlan. A lista második helyén Győr áll, ahol átlagosan 185 ezer forintba kerülnek a lakások, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyén Veszprém foglal helyet a 172 ezer forintos átlagárával.

Ezzel szemben a sereghajtók versenyét Salgótarján nyerte meg, ahol átlag 80 ezer forintba kerülnek a lakások. Utána Miskolc következik, ahol 100 ezret kell fizetni egy albérletért, míg Békéscsabán szintén ennyibe kerülnek az ingatlanok.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...