fbpx
21.9 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

Egészségügyi államtitkár: a modern ellátórendszerben a megelőzésen van a hangsúly

A Portfolio készített interjút Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral, aki szerint alapvető probléma, hogy egy szocialista, fejnehéz kórházi ellátórendszert üzemeltetünk.

Takács úgy fogalmazott, hogy a rendszer legyen olyan, mint egy öntisztító sütő. Attól függően, hogy milyen témáról beszélünk, 1-3 évente legyen képes önmaga mérésére, az eredményekből tudjon következtetéseket levonni, majd saját maga változásokat generálni.

Nagyobb hangsúly van a megelőzésen és a szűréseken egy modern egészségügyi ellátórendszerben, és több helyben megoldható, definitív ellátást nyújt, aminek az egyik része az alapellátásban történik, a másik fele pedig a járóbeteg-ellátásban. Egy ilyen modern rendszerben kizárólag azokat a betegeket fektetjük kórházba, akiknek ténylegesen ott a helyük.

A jelenlegi kórházi struktúra túlméretezett, és mindenki az ágylábakat számolgatja, de nem az a lényeg, hanem az ellátott esetek száma.

„Az ellátott esetekből a jövőben sem lesz kevesebb, viszont az orvostudomány fejlődésének hála a kórházban töltött idő jelentősen csökken. Csak egy példa: 30 évvel ezelőtt egy vakbélműtéttel 2-3 hetet bent kellett feküdni, most szövődménymentes esetben a 3.-5. napon a beteg hazamehet” – hangsúlyozta Takács.

Hasonló cikkünk:  Orbán és Trump egymást dicsőítik

Az ellátási profil átalakítása kapcsán elmondta, hogy nem zárják be a kórházakat, hanem áthangolják a funkcióikat úgy, hogy a lakóhely közelében elérhető, magas színvonalú ellátást nyújtsanak.

Hasonló cikkünk:  Egy uniós irányelv szerint januártól a komposztálható biohulladékot is szelektíven kell gyűjteni

Elhangzott még az interjújában, hogy

  • rosszul finanszírozott szakma a sebészet, mert 100 ezer forint bevételt 122 ezer forint ráfordításból tud realizálni.
  • A magyar egészségügy állatorvosi lova a Szent János Kórház, mert az egyik legrosszabb finanszírozási struktúrával rendelkezik.
  • Orvosból abszolút hiány nincs az országban, Takács szerint az orvosok esetében a töredékére esett vissza a külföldre vándorlás, viszont a szakdolgozóknál ugyanakkor nem ez a helyzet, ott van hiány.

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...