fbpx
17.2 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

Nem lesz Prágában Kemal Atatürk szobor

Musztafa Kemal Atatürk (1881-1938), a modern török állam megalapítója és első elnöke volt, így Egemen Bagis prágai török nagykövet szerint megérdemel egy szobrot. Ennek érdekében Prága hatodik kerületének vezetését még az év elején szólította meg, hogy az államalapítás századik évfordulójának emlékére szobrot kellene állítani.

A kérést most azonban hivatalosan elutasították – közölték hétfőn a kerület weboldalán.

A szobor három méter magas lett volna, amely másfél méter magas talapzaton áll – értesült a Deník N című független napilap. A törökök már 2015-ben kérték egy műtárgy felállítását a nyugat-csehországi Karlovy Varyban, ahol az egykori elnök 1918-ban gyógykezeltette magát. Akkor a kezdeményezés a helyi örmény közösség tiltakozása következtében megbukott.

Marek Jandák történész, a cseh tudományos akadémia történeti intézetének munkatársa a Novinky.cz hírportálnak azt mondta: az elutasítás oka az, hogy Atatürk felelős volt az 1922-ben végrehajtott erőszakos fellépésért, amely az örmények ellen 1915 és 1918 között lezajlott etnikai tisztogatás túlélőit sújtotta.

Hasonló cikkünk:  Milyen okok állnak az Egyesült Államok vízummentességi szigorítása mögött?

Atatürknek jelenleg nincs szobra Csehországban, Budapesten azonban kettő is van: 1993-ban a török állam ajándékaként a budai Naphegy térre került az egyik, a másik pedig a 2012-ben a XIX. kerületben létrehozott Atatürk parkban áll. A görög és örmény tiltakozás ellenére való felállítás oka utóbbi esetben Kispest és Pendik testvérvárosi kapcsolata volt.

Hasonló cikkünk:  Milyen okok állnak az Egyesült Államok vízummentességi szigorítása mögött?

via 24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...