fbpx
2.2 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Év végéig meghosszabbította a kormány a kötelező bolti akciózást

- Advertisement -

Már hatályba is léptek azok a Magyar Közlönyben megjelent határozatok, amik a gazdasági tárgyú veszélyhelyzeti kormányrendeletek módosításáról szólnak. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerint minden olyan tisztességtelen magatartás ellen fellépnek, amely kihasználja a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet három korábbi, szeptember végén lejáró intézkedés hatályát hosszabbította meg év végéig:

  • marad a bolti kötelező akciózás december 31-éig,
  • szintén marad a betéti kamatsapka és a jegybanki kötvény vásárlásának tilalma.

A kormány döntése értelmében év végéig egyes intézményi befektetők (pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok) és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

Hasonló cikkünk:  A kormány válasza az MTA-nak: aki az akkumulátorgyárak ellen küzd, a környezetvédelem ellen küzd

Ezt a döntést az indokolja, hogy egyes intézményi befektetők saját javukra fordították az infláció miatt kialakult magasabb hozamokat, olyan jövedelmet értek el, ami jelenleg indokolatlan, kockázatmentesen realizálták akár a korábbi 18 százalékos jegybanki irányadó kamatot.

Továbbra is tilos a jegybanki diszkontkötvények korlátozás nélküli átruházása december 31-ig. A meghatározott pénzügyi szervezetek, 20 millió forint felett a természetes személyek sem vásárolhatnak EU-tagállam jegybankja által kibocsátott, forintban denominált, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt.

A kötelező akciózás december 31-ig történő meghosszabbításáról azért döntöttek, mert a GFM szerint a kötelező akciózással és az árfigyelő rendszerrel kíméletlen árverseny alakult ki a kiskereskedelemben. Várakozásuk szerint az intézkedéssel a élelmiszer-infláció tovább zuhan, visszaszoríthatóak az árspekuláns multik indokolatlan áremelései.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti középiskolák a TOP 100-ban

A HVG idén is kiadta a legjobb 100 magyarországi középiskola listáját. Három kecskeméti is belefért a TOP 100-ba.  Az összeállítás...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...