fbpx
2.2 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Még tíz évig biztosan használható a földeken a rákkeltő gyanús gyomirtó

- Advertisement -

A természetvédők ellene érvelnek, az uniós kormányok megosztottak a kérdésben, mégis meghosszabbítja tíz évvel a világ legnépszerűbb gyomirtójának, a glifozát használati engedélyét az Európai Bizottság – közölte csütörtökön a testület.

Ősszel jelezte a bizottság a hosszabbítási szándékot, és már akkor felszólaltak ellene a természetvédők, mert a Bayer AG által gyártott hatóanyagról régóta sejtik – az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynöksége már 2015-ben arra jutott –, hogy valószínűleg rákkeltő, és ezt nemrég kutatások is alátámasztották. Valamint komoly kockázatot jelenthet a beporzó rovarok, így a méhek számára.

A bizottság az engedélyt „a maximálisan lehetségesnél lényegesen rövidebb” időre, 10 évre hosszabbítják meg – írja a Reuters.

Az engedély meghosszabbítása ellen korábban élesen felszólalt a Magyar Természetvédők Szövetsége is, amely szerint a szer további alkalmazása katasztrofális lehet az emberiségre nézve. A szert gyártó Bayer szerint viszont több évtizedes tanulmányok bizonyították, hogy a vegyszer biztonságos.

Hasonló cikkünk:  Elsodródott az antarktiszi óriás jéghegy

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti középiskolák a TOP 100-ban

A HVG idén is kiadta a legjobb 100 magyarországi középiskola listáját. Három kecskeméti is belefért a TOP 100-ba.  Az összeállítás...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...