fbpx
13.4 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Visszatérhet Magyarországra a Szabad Európa Rádió

- Advertisement -

Washington döntésén múlik, hogy mikorra lehet ismét magyar nyelvű adás, amelyet nem sokkal a rendszerváltás után kapcsolt le a rádió. Újraindításával a sajtószabadságot szeretnék segíteni.

A Népszava értesülése szerint Magyarországra is jutna abból a 770,3 millió dolláros alapból, amelyet a kelet-európai és ázsiai demokráciák erősítésére szánnak Washingtonban, és amelynek egy részéből újraindítanák a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű adását is.

A lap szerint a korábban, 1950-től 1993-ig magyar nyelven is sugárzott rádió online térne vissza az éterbe, hagyományos analóg (URH) adása nem lenne. Vagyis a SZER műsorait az interneten, illetve okostelefonnal lehetne hallgatni.
A Szabad Európa Rádió (Radio Free Europe Radio Liberty) magyarországi újraindításával a sajtószabadságot szeretnék segíteni. Hogy erre óriási szükség lenne, arra a Reuters Institute ma hajnalban megjelent tanulmánya is bizonyíték, hiszen az oxfordi egyetem médiaelemző intézetének Magyarországgal foglalkozó tanulmánya szerint a magyar lakosság jelentős része nem jut hozzá kritikus információkhoz.

A régi-új rádió amerikai állami pénzből, kongresszusi döntés alapján idén januárban már visszatért Romániába és Bulgáriába.

A Népszava kereste a Szabad Európa Rádiót, ahonnan azt a választ kapták, hogy tudnak „a magyar médiahelyzetről folyó washingtoni tárgyalásokról”, de nem szeretnék kommentálni az értesülést egyelőre.

A napilap felidézte: a magyar rádióadás újraindításának ötlete már 2012-ben felmerült. Akkor Mark Palmer egykori budapesti nagykövet, Charles Gati professzor és Haraszti Miklós közös cikket írt erről a Washington Postban. Konkrét lépés azonban azóta sem történt, tavaly az amerikai külügy illetékese a Népszava érdeklődésére még azt mondta: nincs döntés arról, hogy újraindulna a Szabad Európa Rádió magyar adása. Az ugyanakkor jelzésértékű, hogy a most „készülő” támogatási csomag kapcsán a napilap forrásai szerint többször is felmerült a magyar adás.

Hasonló cikkünk:  A kórházak növekvő adóssága orvostechnikai eszközök hiányához vezet, ez pedig osztályok bezárásához

Logikus lépének tartaná ezt az újság azért is, hiszen a Freedom House korábbi felmérése szerint Románia és Bulgária sajtója is „részben szabad” minősítésű, csakúgy mint Magyarországé. Ráadásul a pontozás tekintetében a két kelet-európai állam valamivel még jobban is szerepelt, mint Magyarország.

A SZER újraindításának támogatói szerint épp ezért talán még nagyobb szükség is lenne a rádióra, mint az említett országokban.

A Szabad Európa Rádió jelenleg 20 országban, 25 nyelven közvetít. Jellemzően olyan helyeken, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül. A SZER-t tavaly heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalukat 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti. A rádió magyar adását 1950-től 1993. október 31-ig sugározták, akkor a rendszerváltás és a kiteljesedett sajtószabadság miatt értelmét vesztette.

A Media1 is beszámolt róla néhány napja, hogy Washington egy másik programot is indít a médiaszabadság támogatása érdekében. A program azonban csekély összegű, és azon Magyarországgal együtt összesen 7 térségbeli ország osztozik, így az a program inkább szimbolikus jelentőségűnek tekinthető, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében hány milliárd forintból gazdálkodhatnak a kormányzati propagandát terjesztő médiumok. Ezzel együtt főleg a kisebb médiumok számára ez a program is fontos lehet.

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű nemzetközi szervezet szerint Magyarország 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte óta.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...