A “10 millió fa mozgalom” Kecskemétre is begyűrűzött

0
pixabay.com
Hirdetés

A „10 millió fa” elnevezésű civil kezdeményezés egyre nagyobb visszhangot kap az országban, nem véletlenül.

Egy hónapja jött létre Facebook-csoportjuk, ma pedig már több tízezer követővel büszkélkedhetnek. Az ötletgazda, Bojár Iván András a szervezet Facebook oldalán is a faültetés fontosságára, sőt elkerülhetetlenségére hívja fel a figyelmet, miközben cselekvésre buzdít: mi is csatlakozzunk a nemzetközi viszonylatban egyre sokasodó pozitív példákhoz.

Egy éve India döntött rekordot, pár hete Etiópia jelentette be, hogy több száz millió fát ültettek, terveik között pedig az szerepel, hogy év végéig összesen négymilliárdra nő ez a szám. A napokban Marokkó királya adott utasítást, hogy a nemzeti ünnepen, november 18-án az egész ország mozduljon meg, és ültessenek el 50 millió fát.

Sok civil szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, most a legfontosabb feladat a magoncgyűjtés szeptember-október folyamán. Jelenleg 50 helyen, ezek közül az összes megyeszékhelyen létezik már a „10 millió fa” közösség, ahol megszervezik a helyi ültetéseket, koordinálják a földterületi felajánlásokat, a kertészek és erdőmérnökök pedig gondoskodnak a szakszerűségről, akár a magoncok kezeléséről, akár a későbbiekben az ültetésről legyen is szó.

Hirdetés

November 9-én, az élet napján tervezik országszerte a nagyszabású faültetést. Addigra készítenek a szakemberek egy szakmai ajánlást arról, hol milyen fát érdemes ültetni, szárazabb helyen, vizes talajba, falun vagy városban. Augusztus végén, szeptember elején a nagyközönség rendelkezésére áll majd az a szakmai honlap, amely minden problémás kérdésben eligazítja a laikusokat is.

Az önkormányzati választási programjában a Szövetség a Hírös Városért Egyesület is nagyszabású faültetést szorgalmaz.

500 Ft1000 Ft3000 Ft