fbpx
12.9 C
Kecskemét
2024. február 27., kedd

FRISS HÍREK

Lelassultak az uniós kifizetések

- Advertisement -

Még most jól teljesít a büdzsé, de a következő hónapokban elszállhat a hiány.

A Pénzügyminisztérium (PM) adatai szerint ugyanis az államháztartás hiánya augusztus végén 510,8 milliárd forint volt, ami az egész évre engedélyezett összeg (998 milliárd forint) 51 százaléka. Vagyis az időarányosnál jóval szebben mutat a nyolchavi mérleg, ennek ellenére a PM csak azt ígéri, hogy év végére összehozzák az eredetileg tervezett 998 milliárd forintos hiányt. A kormány tervei szerint idén még egy költségvetési módosításra is sor kerül – legalábbis augusztusban még erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter, ám az elmúlt hetekben – vélhetően a „hidegen” tartott önkormányzati kampány miatt – semmilyen érdemi információval nem szolgált a kormány.

A hétfőn kiadott nyolchavi költségvetési jelentés szerint folytatódtak az elmúlt hónapok folyamatai, vagyis az adóbevételek továbbra is terven felül folynak be, míg a kiadások ennél jóval kisebb mértékben emelkedtek, apró változás, hogy az augusztusi 158 milliárd forintos egyhavi hiány meghaladja az elmúlt hónapok átlagát.

Tavalyhoz képest egyetlen figyelemreméltó jelenség világlik ki a költségvetési folyamatokból ez pedig az uniós támogatások kifizetésének lassulása. Augusztusig az idén 952,5 milliárd forintot fizettek ki a költségvetésből a kedvezményezetteknek szemben a tavalyi nyolchavi 1388 milliárd forinttal. A lassulás akár indokolható is lenne a 2020-ig tartó programozási időszak kifutásával, ám a költségvetési törvény azzal számol, hogy egész évben 1955 milliárd forintnyi támogatás fizetnek ki, szemben a tavalyi 1886 milliárd forinttal – vagyis elvileg gyorsítani kellene. Ha elfogadjuk a költségvetési terveket, akkor ez azt jelenti, hogy az év hátralévő négy hónapjában mintegy ezer milliárd forintos pénzeső zúdul még a magyar gazdaságra – így viszont már érthető, hogy a kormány miért nem akar a tervezetnél kisebb költségvetési hiányt összehozni.

Hasonló cikkünk:  Magyar Péter Partizánnak adott interjúja miatt nyomoz a rendőrség

A képet tovább árnyalja a jegybank minap nyilvánosságra hozott költségvetési jelentése, amelyben némi szkepszisnek adtak hangot: az MNB elemzői szerint idén a tervezett 1955 milliárd forinttal szemben „csak” 1490 milliárd forint kifizetésre kerül sor az idén – vagyis akár 460 milliárd forintot is spórolhat a kormány ezen a soron -, ám e spórolás csak időleges, a kifizetések egyszerűen átcsúsznak a jövő évre.

Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...