fbpx

FRISS HÍREK

Ez vár ránk október 13-án vasárnap – választási kiskáté

- Advertisement -

Rövid időn belül a harmadik választás elé néz az ország. Október 13-án, vasárnap újabb fontos nap következik a magyar és egyben a kecskeméti közéletben, ugyanis közvetlen környezetünk jövőjéről, az önkormányzatok vezető tisztségviselőiről, a polgármesterről és a közgyűlési tagokról dönthetünk!

Nagyon fontos, hogy minél többen éljenek demokratikus jogukkal, és elmenjenek szavazni, ugyanis a következő öt évre vonatkozóan dől el, hogy kik vezetik a településünket, ne mások mondják meg, mi történjen Kecskeméten.

A polgármesterek és az egyéni választókerületek jelöltjeiről itt tájékozódhatunk: https://www.valasztas.hu/jeloltek-listak-keresese_onk2019. De mi is megírtuk már az indulókat.

Ha nem kaptunk levélben a postaládánkba értesítőt, hogy hol tudunk majd szavazni október 13-án, akkor könnyen ellenőrizhetjük az alábbi webcímen: https://www.valasztas.hu/szavazohelyiseg-kereso_onk_2019

Itt jegyeznénk meg, ha számunkra ismeretlen személy nevére érkezik a címünkre választási tájékoztató, azt feltétlenül jelentsük be a jegyzőnek, illetve a Helyi Választási Bizottságnak!

Magyarország Alaptörvénye alapján minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgárt megillet az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó legyen (ez az úgynevezett aktív választójog). Részt vehetnek a választásban a magyarországi lakóhellyel rendelkező, menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyek is. A passzív választójog (azaz a választhatóság joga) a magyar állampolgárokat és a magyarországi lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgárokat illeti meg. Nincs választójoga annak, akit a bíróság a választójogból kizárt bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt, vagy kiskorú.

Hasonló cikkünk:  Építkezés nem, hanem a kecskeméti pályaudvar tervezésének az értékelése zajlik

A mozgóurna iránti kérelmet a helyi választási irodához levélben vagy ügyfélkapu nélkül a valasztas.hu honlapon legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napig (október 9-én 16 óráig),
személyesen vagy ügyfélkapuval a valasztas.hu honlapon a szavazást megelőző második napig (október 11-én 16 óráig), vagy a szavazást megelőző október 11-én 16 órát követően ügyfélkapuval a valasztas.hu honlapon a szavazás napján, október 13-án 12 óráig, az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítésével a szavazás napján, október 13-án legkésőbb 12 óráig lehet benyújtani.

Az átjelentkezés benyújtására vonatkozó határidő szintén módosult, így a szavazást megelőző 4. napon (október 9-én) 16 óráig lehet benyújtani az átjelentkezési kérelmet. Azok a választópolgárok, akik lakóhelyük mellett 2019. június 26-ig bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkeznek, választhatnak, hogy melyik település önkormányzatának megválasztásában szeretnének részt venni. Ha a választópolgár úgy dönt, hogy a tartózkodási helyén szeretne szavazni, akkor kérheti átjelentkezését a lakcíme szerinti választási irodától.

A szavazás október 13-án, 06:00-tól egészen 19:00-ig tart, eztán zárják az urnákat, és megkezdődik a szavazatok összeszámlálása a szavazóköri bizottságok számára.

A választás tisztaságát a szavazóköri bizottságok tagjai fogják felügyelni. Az önkormányzat által delegált tagok mellett minden induló szervezetnek lehetősége van minden egyes szavazókörbe tagot delegálni, akár többet is. Értesüléseink szerint ezzel teljes mértékben éltek is a választáson induló szervezetek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...