fbpx

FRISS HÍREK

Olvasói levél: Kecskemét, a gazdátlan város

- Advertisement -

A levelet változtatás nélkül közöljük.

Kecskemét, a gazdátlan város

Levelem apropóját végül is az a kis esemény adta, amikor nyár közepén a középső sétányon ülve egy kis turistacsoport állt meg előttem, s egymás között beszélgették, hogy a város úgy néz ki, mint aminek nincs gazdája. Megjegyezték, hogy a fű kiégett, a virágágyások gazosak, a fák bokrok benőtték a teret, a burkolat piszkos, sőt még egy kandeláber is hiányzik.

Sajnos Kecskemét hírét így viszik tovább idelátogató vendégeink.

Viszont nem csak turisták, hanem kecskeméti lakosok is, ismerősök is látják a problémákat, és osztják meg egymás között véleményüket napról napra. Sok ismerősöm szerint Kecskemét, több tekintetben nemhogy előre fejlődött, hanem inkább hátrébb került az utóbbi időkben. Más hasonló városokkal, megyeszékhelyekkel összehasonlítva sajnos Kecskemét nagyon alulmarad a városi utak állapota, parkfenntartás, tisztaság és különböző szolgáltatások terén.

Ráadásul nincs egy egységes, rendezett belvárosunk, mint például Szegednek, Győrnek, Pécsnek, Egernek, de sorolhatnám még tovább. Az említett városok az elmúlt években, évtizedekben nem csak egy teret és egy utcát, hanem komplett belvárost újítottak fel egységesen, igényesen, rendezett parkokkal. Nálunk, amihez hozzányúltak, az sem lett tökéletes. A közvilágítás borzalmas lett, sötétbe borult az egész város. A főterünk sok helyen erdőhöz hasonlít, még a belvárosi parkok nagy része is igénytelen, gondozatlan. A Kálvin teret továbbra is parkolónak használják, pedig lehetne akár olyan is, mint a szegedi Klauzál tér. Más városokban a paloták elé legfeljebb díszfákat ültetnek, hogy ne takarják el a szép épületeket, a tereket igényes térburkolatok jellemzik, a parkokat szép színes virágágyasok díszítik (nem úgy, mint például nálunk a nem rég átadott Luca kút környékét).

A történelmi főutcánk, a Nagykőrösi utca is méltatlan, gyalázatos állapotban van, a burkolatot a fák gyökerei teljesen felnyomták, az épületek többsége rossz állapotban van, az utca sötét, komor. A főtér mellett, az Aranyhomok mögött a Széchényi téren szintén a nem odaillő buszállomás, a feltöredezett útburkolattal.

Hasonló cikkünk:  Elhunyt Nagy Zsolt, a KTE futballcsapatának korábbi ikonikus kapusa

Sok kecskeméti úgy gondolja, hogy itt nálunk nincs látnivaló, nem lehet olyan, mint a fent említett városok. Ámde ez ebben a formában nem igaz! Kecskemétnek is vannak értékei, épített örökségei (lásd: Főtér, Kálvin tér, Piaristák tere, Széchényi tér, Nagykőrösi utca, Rákóczi utca, Kiskörút), amiből lehetne egy szép egységes belvárost kialakítani, de hát az alkalmatlan városvezetésnek köszönhetően eddig ez nem történt meg.

Sok hazai nagyvárosban (pl. Győrben, Szegeden) igazi lüktető belvárosi élet van, a szépen felújított sétálóutcákon, tereken vendéglátó egységek tömkelege várja a kikapcsolódni vágyókat. Sajnos ez Kecskemétről nem mondható el, még péntek, szombat este is kihalt a város. A fiataloknak nincs hova menni!

Kecskemét vezetésére (polgármester, főépítész, főkertész) jellemző az a nagyfokú nem törődés, ami a városképen is meglátszik. Az elmúlt években szinte semmi nem épült (az egyetemet leszámítva), a belváros halott, és sajnos sokszor gondozatlan, igénytelen. A kecskeméti Nagykörútról, és más városrészekről már ne is beszéljünk! Az utak állapota és a lecserélt közvilágítás rossz, jelentős beígért fejlesztések (pl. pályaudvar építése, az Izsáki út fejlesztése) elmaradtak. Más városok rosszabb helyzettel többet tudnak felmutatni. Például Szeged nagyipari vállalkozások nélkül, ellenzéki városként messze meghaladta Kecskemétet, de jóval kisebb és kevésbé jelentős városok belvárosa (például Baja, Vác) is tisztább, rendezettebb, mint Kecskemété.

A problémák ellenére, igaz, most ismételten Szemereyné Pataki Klaudia lett a polgármester, de a választási eredményeket látva, nem nagy fölénnyel. Kecskemét már nem számít akkora Fidesz fellegvárnak, mint korábban. A választók jelezték a helyi vezetésnek, hogy nem jó irányba mennek a dolgok!

A fentiek megoldása érdekében, az új városvezetés remélem jóval többet fog tenni a városért, és nem engedi, hogy még inkább lesüllyedjen.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...