fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. december 8., péntek

FRISS HÍREK

A klímavédelmi konzultáció nem azért van, hogy a kormány megismerje az emberek véleményét

- Advertisement -

Pénteken írt a 444 arról, hogy a kormány honlapján már 5. napja fut egy klímavédelemről szóló „társadalmi konzultáció”, de a kormány és az egyes minisztériumok sem kommunikáltak róla. A konzultáció témája a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia, amiben Magyarországnak meg kell határoznia, mi mindent kíván megtenni a párizsi klímamegállapodásban foglalt célok eléréséért, és ezt év végéig be kell nyújtaniuk az Európai Bizottságnak.

Vasárnap délután a konzultációt szervező Innovációs és Technológiai Minisztérium már közleményben tudatta, hogy: „A klímavédelem kapcsán a kormány nem indított nemzeti konzultációt, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettünk eleget. Ezért arra kérjük az ellenzéki pártokat, forduljanak Brüsszelhez, mert a formát és a határidőket Brüsszel írta elő. Amennyiben a kormány klíma ügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.”

Most az Index azt írja, hogy a kérdőívet, aminek a kitöltésére a kormány 165 órát adott, már 150 ezren kitöltötték.

Hasonló cikkünk:  Ezek a Hoyák tényleg könnyen virágba borulnak!

De úgy tűnik, hiába a nagy lelkesedés, ugyanis Hollik István kormányszóvivő az Inforádióban még erősebben fogalmazott, mint a minisztérium. Ez nem egy nemzeti konzultáció, hanem egy Brüsszel által előírt tájékoztatási forma, sok dokumentumot kell benyújtani Brüsszelnek, és vannak más kötelezettségek, ezeket jelenítette meg a kormány a kormányzati portálon. De ha a kormány klímaügyben vagy bármilyen más ügyben nemzeti konzultációt akar folytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.

Arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy ezt a társadalmi konzultációt lényegében nem hirdették, és szinte eldugták a honlapon, a kormányszóvivő azt mondta, hogy „ennek nem az a célja, hogy az emberek átfogó véleményét megtudja a kormány, hanem egy Brüsszel által előírt kötelezettség, amelynek a kormány eleget tesz”.

A brüsszeli kötelezettség célja egyébként vélhetően az lenne, hogy a kormány és az EU is megismerje az emberek véleményét.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...