A szülők és az EU tartják össze a magyar oktatást

0
illusztráció
Hirdetés

Az egyházi iskolákon kívül a legtöbb intézmény anyagi gondokkal küzd.

Számszerű bizonyíték van arra, hogy az Orbán-kormány már az iskolák normál működését is a szülők anyagi hozzájárulására alapozza. A tankerületi központok második teljes évéről szóló költségvetési beszámolókból ugyanis az derül ki, hogy az iskolák saját bevételei nélkül nem lenne pénz a szakmai anyagok beszerzésére, uniós támogatás nélkül pedig egyetlen intézményt sem tudnának felújítani – írja e heti számában a HVG.

A jövő évi költségvetés alapján sem emelkedik a közoktatásban működő állami iskolákra fordított közel 600 milliárd forint. Ráadásul ebből az összegből 500 milliárd eleve a tanári fizetésekre megy el, a többi pedig a rezsire. Az iskoláknak egyedül csak a saját bevételeik biztosítanak némi játékteret, ezt jellemzően a szülők fizetik. Az intézmények megpróbálják hasznosítani a büféket, tornatermeket, hogy némi pénzhez jussanak.

Ezek után nem csoda, hogy csak ott lehet esély fejlesztésre, ahol az Európai Unió finanszírozza azt. Így újulhatott meg 800 iskola 2018-ban, igaz, az országban összesen tízezer oktatási intézmény van.

Hirdetés

Az egyházi iskolák viszont jól jártak, az iskolák működésére szánt pénz negyedét ezeknek az intézményeknek utalják, és az uniós fejlesztési források negyede is ezekhez az iskolákhoz vándorol.

Vannak ügyek, amelyek csak akkor lesznek köztudottak, ha mi megírjuk ezeket.
Kérjük, támogassa munkánkat! A szabad sajtót.


1000 Ft5000 Ft10000 Ft


500 Ft1000 Ft3000 Ft