fbpx
10.5 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

A gyerek legyen az első, és ezt az állam is vegye figyelembe

- Advertisement -

A köznevelési törvény nyári módosítása elvette az óvodáktól az iskolaérettség megállapításának felelősségét, így ha egy szülő azt szeretné, hogy a gyermeke további egy évet az óvodában maradjon, azt januártól az Oktatási Hivataltól kell kérvényeznie.

A LEGTÖBB SZÜLŐNEK MOST AZ AZ EGYETLEN CÉLJA, HOGY MENTSE A GYEREKÉT.

A szülők több fórumon kifejezték, hogy elfogadhatatlannak tartják az új iskolaérettségi rendelkezéseket, a törvény visszavonását kérték a minisztertől. A minisztérium fő célként azt jelölte meg az eljárás során, hogy kiszűrjék „a gyermek szempontjából hátrányos és teljesen indokolatlan felmentéseket”. Az Emmi azt ígérte, hogy az elbírálást pedagógiai szakértők végzik majd, és figyelembe veszik a szülő és a gyermekkel foglalkozó szakemberek véleményét is.

Sok kecskeméti szülő azonban megnyugodott az iskolaérettséggel kapcsolatban, mert azoknak a szülőknek, akik a pedagógiai szakszolgálattól megkapták vagy még megkapják a szakértői véleményt arról decemberben vagy január elején, hogy még egy év óvodai nevelést javasolnak a gyermeküknek, nem kell beadniuk kérelmet az Oktatási Hivatalnak. Ezzel a szakértői véleménnyel a kezükben a szülők fellélegeztek Kecskemét és Kecskemét környékén.

 

VOLT OLYAN SZÜLŐ IS, AKI AZT FEJEZTE KI, HOGY Ő ELFOGADJA, HOGY GYERMEKE ISKOLAÉRETLEN, DE AZT SZERETNÉ, HA EBBEN EGY SZAKEMBER NYILATKOZNA.

 

Hasonló cikkünk:  Ellenőrizték a háziorvosokat, az esetek 39 százalékában nem találták az orvost a rendelőjében

Az iskolaérettségi vizsgálatok nagy részét, így a pedagógiai szakszolgálat február és március helyett novemberben és decemberben végezte el Kecskeméten, ezzel is támogatva a családokat. A szakemberek nagyszámú nyári születésű gyereket vizsgáltak, azaz olyan gyerekeket, akik jövő nyáron ünneplik majd hatodik születésnapjukat, így többen közülük vékonyak, idegrendszeri éretlenség mellett szociálisan is éretlenek.

Az új szabályozás okozta bizonytalanság viszont nehéz helyzetbe hozta a szakszolgálatot, amelyeknek az egyik feladata a sok közül az iskolába lépés fejlettségének a megítélése az óvodás korban. Mivel ezek a vizsgálatok előtérbe kerültek, az egyéb szakértői vizsgálatok a megnövekedett iskolaérettségi vizsgálatok miatt most háttérbe szorultak.

A szülők viszont arról számoltak be Kecskeméten, hogy a gyermekük iskolaérettségi vizsgálata során a szakemberek a pedagógiai szakszolgálatnál nagyon körültekintően jártak el, és nem rossz élménnyel távoztak, hanem inkább szakmai megerősítést is kaptak a törvény okozta bizonytalansággal szemben.

Jó lenne egyszer eljutni oda, hogy az államot irányítók vegyék végre figyelembe a szakemberek álláspontját és a gyermekek valós érdekét.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...