MÁKOS ÉS DIÓS BEJGLI
Tészta:
Hozzávalók 6 rúdhoz
- 1 kg (finom)liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg zsír
- 8 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 tojás
- 2 dl tej
- csipet só
Tészta elkészítése:
- A lisztet, vajat, zsírt és 8 dkg cukrot deszkán elmorzsolunk.
- Az élesztőt gyengén cukros, langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük.
- Teszünk bele 1 egész tojást, sót, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük.
- Sütés előtt 6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk és mindegyik cipót (töltés előtt) téglalap alakúra nyújtjuk ( nagyjából 3 mm vastagra)
Máktöltelék:
Hozzávalók 3 mákoshoz:
- 25 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 40 dkg mák
- 1 citrom reszelt héja
- ½ citrom leve
- 1 alma reszelve
- 1 bő evőkanál baracklekvár
- 1-2 teáskanál fahéj
- 0,5 dl rum
Elkészítése:
Ezt a keveréket én rottyanásig felfőzzük, és hagyjuk kihűlni!
Diótöltelék:
Hozzávalók 3 dióshoz:
- 20-22 dkg cukor
- 2 dl tej
- 40 dkg dió
- fahéj, citromhéj
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 1 alma reszelve
- 0,5 dl rum
- vanília
Elkészítése:
A hozzávalókat, ugyanúgy, ahogy a máknál felfőzzük és hagyjuk kihűlni.
Töltés, sütés:
Kell hozzá 2 tojás, szétválasztva
- A tésztát laponként kinyújtjuk, vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a töltelék 1/3-ad részét.
- A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahatjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Így tovább, mindegyik cipóval.
- Tetejüket megkenjük tojássárgájával és langyos helyen fél órát, addig pihentetjük, amíg a tojássárgája meg nem szikkad.
- Akkor finoman-könnyedén megkenjük tojásfehérjével és további fél órát pihentetjük-szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványosan repedezett a teteje).
- Mielőtt a sütőbe toljuk, a tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk fapálcikával (ettől állítólag nem reped szét, de ez nem mindig jön be).
- 180-185 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni.
TIPP
A tésztát és a tölteléket is elkészíthetjük előre, majd hűtőben 1-3 napig tárolhatjuk vagy lefagyaszthatjuk.