fbpx
-1.3 C
Kecskemét
2023. február 8., szerda

FRISS HÍREK

Az elátkozott média sokszínűség

Van valami jelképszerű abban a sietségben, ahogy a gyermekéveiben lévő magyar demokráciában a 2010 utáni rezsim rátenyerelt a közéleti média fórumaira, úgymint az országos TV csatornákra, különböző rádió frekvenciákra, a megyei vagy éppen a városi lapokra. A közpénzből fenntartott média ma sok irányból érkező nyomás alatt áll, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a társadalom szempontjából alapvető fontosságú feladata teljesítésében. 

Az újságírás célja és feladata – eredetileg – az állampolgári, választói, fogyasztói döntésekhez szükséges ismeretek feltárása, megjelenítése, valamint a sokszínű társadalmon belüli nézetek áramlásának elősegítése. 

Segít abban, hogy megismerjük a politikai szereplők terveit és nézeteit; hogy megtudjuk róluk azt is, amit ők el akarnak titkolni; hogy észrevegyük ha lopják vagy akár csak pazarolják a befizetett adóinkat; ha rokonaikat előnyben részesítik a pozíciók osztásánál. De abban is eligazít, hogy merre kerüljük ki a járhatatlan, kátyús utakat; honnan vásároljunk helyi terméket vagy mit tegyünk ha illegális szemétlerakó van a házunk mellett fekvő kiserdőben. A sajtó egy olyan hasznos eszköz, amely utat nyújt a jelen ismereteihez. 

Valóban ezt láttuk és tapasztaltuk az elmúlt években Kecskeméten? 

A hatalom, ahogy országosan, úgy helyben is a maga arcára alakította át a nyilvánosság szerkezetét. Centralizálták az önkormányzati pénzből is működő kecskeméti közmédiafelületeket, illetve a városi cégek hirdetéseinek koncentrációjával kiszolgáltatottá tették a piacról élő médiumokat. A nyilvánosság politikai megszállásával ezek a felületek kritika nélkül közvetítik a kormánypárti politikai üzeneteket, szelektálják a más véleményeket, és összességében gyengítik a demokratikus magatartás képességét.

Hasonló cikkünk:  Több milliós kárt okoznak a fatolvajok Kiskunhalason
Hasonló cikkünk:  Műanyag zacskók használata az üzletekben és szupermarketekben

KecsUP: felszínre tört, amire éveken át vártak a kritikus kecskemétiek

A torz piaci körülmények között adományokból működő kecsUP.hu egyetlen célja a valóság megírása. Megmutatni az elrejtett történeteket és nyelvhez juttatni a termékenyítő gondolatokat. A kérdés az, hogy miként ismerhetjük meg a sokszínű és eltérő valóságokat? A KecsUP ebben segít 2019 tavasza óta.

A történelem folyamán voltak olyan korok – és a politika világában ma is működnek olyan rendszerek –, amelyekben a szubjektív cél teljesen egy az államot uraló akaratával. Ezzel áll szemben az, hogy a közösségbe tartozó egyén a maga bensőségének követel tiszteletet. A KecsuP azt vallja, hogy a mi szabadságunknak a befolyásmentes, magánfüggetlenség békés állapotában kell állnia. Az olvasó és a cikkíró is belép a párbeszédbe, és beszélgetést folytat a szövegen túl, a körülötte lévő valóság megértése érdekében.

Valóság, igazság, bátorság, kíváncsiság, a kételkedés, a gondolkodás és a kérdezés szabadsága, tisztességes és egyenlő feltételek biztosítása, mindez izgalmas történetekben megírva – ez az újságírás lényege. A kecsUP közössége 2020-ban is erre szerződik.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...