fbpx
2.5 C
Kecskemét
2023. január 30., hétfő

FRISS HÍREK

Ezeket akarják elérni a klímasztrájkolók Kecskeméten is

Pénteken tartották a IV. Globális Klímasztrájkot, amihez Kecskeméten is csatlakoztak transzparensekkel a nagytemplom előtti kőpadoknál a Friday for Future Kecskemét szervezésében.

Hétköznapi emberek, nemcsak fiatalok, akik élni szeretnének, és ezért ki is állnak. A Fridays For Future világméretű mozgalom a svéd Greta Thunberg inspirációjára jött létre, hogy tüntetésekkel hívják fel a közvélemény és a döntéshozók figyelmét az ökológiai- és klímakrízisre, a lehetséges megoldásokra az élhető jövőért.

A kecskeméti résztvevőkkel beszélgettünk klímaváltozásról, fogyasztási szokásokról, a kapitalista termelés szennyező módjáról, lehetséges kiutakról.

Fekete László az egyik szervező véleménye szerint, „ha nem cselekszünk radikálisan és nem hajtunk végre eddig soha nem látott változtatásokat a társadalom és gazdaság minden területén, a világ, ahogy ma ismerjük és szeretjük, örökre elveszhet.” A kialakult helyzetben ezért óriási felelősségük van a politikai és gazdasági vezetőknek. A tüntetők ezen a téren szkeptikusan nyilatkoztak. Azt látják, hogy semmibe veszik a vészhelyzetet, érdemi cselekvés helyett csak ködös ígéretek vannak.

A Széchenyivárosban lakó Mariama Ndiaye elmondta, hogy azért jött el demonstrálni, hogy felhívja az emberek figyelmét a klímaváltozás okozta égető problémákra, amit elsősorban a rendkívül hosszú ideig tartó kánikulákban és aszályokban lát. A kecskeméti közlekedést kritikusnak ítélte és aggasztónak nevezte, hogy minden autóban egy ember ül a délutáni dugóban. A közösségi közlekedés fejlesztése mellett szerinte meg kellene szervezni a telekocsirendszert (az iránytaxik rendszerének ötlete a kecskeméti közgyűlésben is felmerült már korábban  – szerk.), hogy ezzel is csökkentsük az autók számát a városon belül.

Kecskeméten ez volt a harmadik klímasztrájk, ahol az egybegyűltek a következőket emelték ki:

  • szemléletformálás nélkül nem megy, ezért is hiba lenne generációs ellentétre kihegyezni a klímahelyzet megítélését;
  • akciókra, eseményekre – ökotudatos népszerűsítő programok (Magvas Nap, hulladékmentes csomagolás stb.), szemétszedés, kerékpáros demonstráció – van szükség, amely közösségeket teremt, s rajtuk keresztül nyomást lehet gyakorolni a döntéshozókra;
  • Érdekel a jövő? Fát ültetni menő! jelszó jegyében példát kell mutatni. Közlekedjünk szelíd módon – kerékpárral és gyalog, vásároljunk helyi termékeket, ültessünk fát, lehetőségünk szerint teremtsük újjá a kiskertkultúrát.

Kapitalizmus kritika? Black Friday vagy Fridays for Future

A klímasztrájkolók tovább mentek azon a gondolaton, hogy elegendő a probléma megoldásában szemléletformáló akciókat, például szemétszedéseket szervezni. Amikor arról beszélnek, hogy nyomást kell gyakorolni a döntéshozókra, arra utalnak, hogy a szabályozórendszert (törvényeket) úgy kell alakítani, hogy a szennyező elv érvényesítésével ne a műanyaggyártó cégnek, hanem egy üveg újrahasznosító cégnek érje meg működni. Mindennapjaink kérdése, mit tegyünk az üres egyszer használatos palackokkal, csomagolóeszközökkel, az elhasznált autógumikkal, a tönkrement elektronikai készülékekkel, amelyeknek egyébként „gyárilag” egyre rövidebbé teszik a használati idejét. Magyarán, ha nem lesz változás a termelés területén és továbbra is a jelenlegi szennyező módon működő kapitalista gyártás érvényesül, akkor érdemben nem fog változni sem az emberek fogyasztási szokása, sem gondolkodása az ember és környezet viszonyáról. A budapesti tüntetésen hangzott el a következő tétel a kritikátlan fogyasztás „ünnepe”, a  Black Friday kapcsán:

Hasonló cikkünk:  Piaci problémák: Aláírások csatároznak egymással
Hasonló cikkünk:  Emelnék a szippantás és a szociális ellátások díjait – csütörtökön ülésezik a kecskeméti közgyűlés

Ma azzal tehetünk a legtöbbet, ha nem hagyjuk magunkat átverni. Nem egy újabb tárgyra van szükségünk, hanem egy élhető jövőre. Nem normális, hogy azért kell küzdenünk, hogy ne pusztítsuk a természetet és saját magunkat.”

Ökotudatos este a MÁV pályaudvaron a Resti Kornéllal

A klímasztrájk napján a MÁV pályaudvaron szervezett ökotudatos estét – Kodály apánk vonatozna. Te miért nem? – címmel a Szakszervezet nevű kecskeméti közösség. (Róluk már hallhattak: petpalackból iglut építettek, a bringásokkal tüntettek a belvárosi szelíd közlekedésért, fát ültetnek, klímasztrájkolnak). Elsőre a cím és a helyválasztás szokatlannak tűnik, de mindjárt kiderül, hogy egymástól nem is annyira távoli dolgokról van szó.

Kodály Zoltán a modern magyar zene egyik óriása hegyen-völgyön barangolt, és a példamutatónak még az ideológiája is megvolt mindehhez: szenvedélyes túrázó volt. A helyszín a MÁV pályaudvar, egykoron itt volt Kodály szülőháza. A recept kész, így nem is kell teljesen „új” utakat keresni a ma emberének, csak jó irányba, tudatosan váltani.

Az ökotudatos estén a vonatra várakozók és az érdeklődők játékos formában megismerkedhettek olyan technikákkal, hogy karácsonykor miként ajándékozhatnak csomagolásmentesen. Megtanulhatták, hogyan kell szelektíven szemetet gyűjteni. Az olvasni vágyókat ajándékkönyvvel lepték meg. Az est folyamán volt még dokumentumfilm vetítés a környezetvédelemről és MÁV-totó az utazási szokásokról.

A zenéért az irodalmi időutazásokban utazó Resti Kornél felelt a megtelt Resti Presszóban.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...