fbpx
11.8 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Pillanatnyi légszennyezettség helyzete Kecskeméten: kedvezőtlen

- Advertisement -

Kecskemét összesített szmog-indexe: 55, a mai napon kedvezőtlen minőségű a kecskeméti mérőállomás adatai alapján.

Egészségügyi javaslat:

Érzékeny csoportok: fontold meg, hogy átütemezd, vagy csökkentsd a nehéz kültéri tevékenységeidet, ha tüneteket veszel észre magadon.
Átlagos népesség: nem szükséges változtatni a szokásos kinti tevékenységeken, hacsak nem észlelsz magadon tüneteket, mint a torok irritáció, vagy a köhögés.

A légszennyezettség aktuális szintje hosszútávon már bizonyítottan káros egészséghatásokat okoz.

Kecskemét légterébe kerülő légszennyező anyagok döntően:

  • a közlekedésből,
  • a lakossági fűtésből és
  • az üzemi, technológiai tevékenységekből erednek.

Azért fűtenek szeméttel, mert a társadalom peremén vannak

Kecskeméten (is) évről-évre egyre komolyabb gondot okoz a helytelen lakossági tüzelés, annak ellenére, hogy 15 éve tilos szeméttel tüzelni, amiért sok százezres büntetés róható ki.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat:

  • „kezelt” fa, tehát festett pl. régi ablakkeret, ajtó,
  • rétegelt lemez, bútorlap,
  • építési fahulladék,
  • színes papírhulladék,
  • petpalack, műanyag hulladék,
  • autógumi, használt ruha, rongy.

A helytelen tüzelés összefüggésben van az energiaszegénységgel.

Egy háztartás akkor energiaszegény, ha az nem képes megfizetni a fűtés vagy egyéb alapvető energiaszolgáltatások olyan szintjét, mely elegendő egy tisztességes életminőséghez. Ez legtöbbször egybeesik a szegénységi mutatókkal: egy alacsony jövedelemből megterhelőbb kifizetni a számlákat, beleértve az energiaszámlákat vagy a fűtéshez szükséges tűzifát.

Hasonló cikkünk:  Az Alföld vízutánpótlása nem várhat tovább

A tűzifa ára az elmúlt években nagymértékben nőtt, míg a gáz és a távhő ára csökkent. A vezetékes gáz ára 2011 óta 15%-kal, a távfűtés ára 10%-al lett kevesebb. Hiába csökken azonban a gázfűtés ára már évek óta, a tűzifa és a szén ára eközben közel 30%-al emelkedett. Ez azért baj, mert minden ötödik lakást fával fűtenek, ezeknek háztartásoknak a nagy része pedig leszakadt, rászoruló családok közül kerül ki.

A legszegényebbek fűtésszámlája az évek során nemhogy kevesebb lett, hanem fordítva, épphogy több, amelyen csak pillanatra, de érdemben nem segít az úgynevezett szociális tüzelőanyag-támogatási program.

Mi a megoldás?

Az energiaszegénység csökkentésére komplex szemléletű programot kell kialakítani, amelyben a támogatási rendszer átalakítása mellett az energiafelhasználás hatékonyságát javító beavatkozások, és az energiafelhasználás mennyiségét csökkentő intézkedések is szerepet kell, hogy kapjanak, például az energia-megtakarítást célzó felújítások vagy akár az energiatudatosságot növelő képzések.

Az energiamegtakarítást célzó felújításokat elérhetővé kell tenni az alacsony jövedelmű háztartások számára is – összegezte Kőszeghy Lea, a Habitat for Humanity Magyarország álláspontját.

És miért lenne ez fontos? A rászorulók számának csökkentésén túl a levegőszennyezettség is csökkenne.

A stadion látványberuházások helyett ez lehet értelmes társadalmi szintű produktum lenne.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...