fbpx
2.5 C
Kecskemét
2023. január 30., hétfő

FRISS HÍREK

Rendet tett az új bajai polgármester a reklámok terén

Baja új ellenzéki polgármestere szerint az előző vezetés bérbe adta a város összes reklámhelyét, aztán majdnem ugyanannyit visszafizetett a saját hirdetései elhelyezéséért.

24.hu információi szerint Baja – az új ellenzéki polgármester utasítására – felbontja azt a hosszú távú szerződést, amelyet az előző, fideszes városvezetés idején kötöttek egy marosvásárhelyi vállalkozó magyarországi cégével.

Az Instal Invest Kft. először 2014-ben kapott ötéves megbízást a város tulajdonában álló Baja Marketing Kft.-től a bajai közterületi reklámok hasznosítására. Az önkormányzat új vezetése szerint a szerződéskötést semmilyen előzetes gazdaságossági számítás nem előzte meg.

Három cégtől kértek ajánlatot arra, hogy mennyit érne számukra, ha megkapnák az összes önkormányzati reklámfelület feletti rendelkezési jogot, és pluszban hozzájuk csorogna be a magántulajdonban lévő felületek után az önkormányzat számlájára befizetendő reklámdíj. Az Instal Invest Kft. évi 3,6 millió forintos díjat ajánlott, amivel meg is nyerte magának az üzletet.

Az önkormányzat az új vezetés szerint úgy ment bele az üzletbe, hogy egyáltalán nem voltak releváns adatai arról, mennyi óriásplakáttal és reklámfelülettel rendelkezik a városban, de arról sem, hogy hány reklámozó cégnek és mekkora összeget kellene befizetnie a saját közterületi reklámjaik után.

A szerződés szerint ezt a Bíró Csaba marosvásárhelyi vállalkozó érdekeltségébe tartozó Instal Investnek kellett volna felmérnie. A szerződés szerint minden évben friss reklámtérképet kellett volna letennie az asztalra, amely tartalmazza a reklámhordozók helyét, méretét, fizikai jellemzőit.

Hasonló cikkünk:  Futópálya és kristálycukor - Baján is zajlik az élet

A cég az önkormányzat szerint évekig adós maradt a térképek elkészítésével. Nyirati Klára, Baja októberben megválasztott ellenzéki polgármestere elmondta, hogy a vizsgálatok során kiderült: az Instal Invest 2019-ben úgy kapott egy újabb ötéves szerződést, hogy egyáltalán nem teljesítette a 2014-ben vállalt kötelezettségét, és öt év alatt sem mérte fel, milyen plakátfelületek vannak a városban. A polgármester szerint a vállalkozó azt követően küldött ki seregnyi számlát a saját reklámokkal rendelkező cégeknek, üzleteknek, miután kiderült számára, hogy felmondják a szerződését. A cég 2019 decemberében – külön írásbeli felszólításra – végül elkészített egy reklámtérképet, ám ez sem felelt meg a szerződésben foglaltaknak.

Hasonló cikkünk:  A kiskunhalasi katolikus óvoda is a tiltakozó tanárok mellett van

Nyirati Klára arra is felhívta a figyelmet, hogy a város szinte teljes egészében vissza is fizette a cégnek a szerződéses összeget, ugyanis az önkormányzat évente 2-2,5 millió forintért saját plakátjai, hirdetései számára visszabérelte a reklámhelyeket az Instal Investtől.

A cég a 2019-as önkormányzati választás kampányában vált ismertté: az Instal Invest román rendszámú furgonokkal szállította ki Baján és Szegeden a fideszes jelöltek plakátjait. Szegeden ráadásul egészen feltűnően csinálták Nemesi Pál oszlopreklámjainak kihelyezését: a furgon a Tisza-hídon tartotta fel teljesen szabálytalanul a forgalmat, amikor pakolták ki belőle a reklámtáblákat. Baján a fideszes Fercsák Róbert hirdetéseit szállította a kocsi. Bíró Csaba akkor azt nyilatkozta, hogy a Garancsi Isván-féle ESMA oszlopreklámos cég alvállalkozójaként teljesítették ezeket a megbízásokat.

A cégtulajdonos, Bíró Csaba tavaly a marosvásárhelyi városi önkormányzatnak. Bíró a mandátum felvételekor azt mondta, a vállalkozókat képviselné a testületben.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...