fbpx
12.7 C
Kecskemét
2021. október 19., kedd

FRISS HÍREK

Az őstermelők és a volt TSZ-dolgozók csak alacsony nyugdíjra számíthatnak

A 2010-es évek derekán a Ratkó-korszak gyermekei tömegesen érték el a nyugdíjkorhatárt, beleértve a vidéken élő őstermelőket, volt TSZ dolgozókat és napszámosokat is. A nem fizetett járulékok, a pontatlan nyilvántartások és a hibás elszámolások miatt közülük sokaknak kellemetlen meglepetésben volt része, mivel rendkívül alacsony havi nyugdíj összegből kell(ene) tudniuk valahogy megélni.

„Van egy jó és rossz hírem, melyikkel kezdjem? Kezdd a rosszal!” – szoktuk mondani gyakorta egymás között. A rossz hír jelen esetben sajnos az, hogy az őstermelők és volt TSZ dolgozók az elmúlt években kénytelenek voltak szembesülni a ténnyel, hogy sokuk csak nagyon alacsony a nyugdíjat fog kapni

De mégis, mi lehet ennek az oka?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2018-as adatai alapján annak a 156.488. őstermelőnek, akik bevallásköteles összeget elérő bevételt szereztek kevesebb, mint 1/3-a, 47 ezer őstermelő fizetett valamilyen összegű járulékot.

A havi átlagban 10%-os nyugdíjjárulékot fizetők száma még ennél is kevesebb, 44.138 volt. A főállású őstermelők között ez a befizetett összeg átlagosan mindössze 16.347 forint volt.

Sajnos a volt TSZ dolgozókat nézve sem sokkal rózsásabb a helyzet. Az egykori tsz-ekben dolgozók nagy része megpróbált a mezőgazdaságban elhelyezkedni, és őstermelővé vált. Tették mindezt szakmai iránti érdeklődésből, vagy egyszerűen csak a sors hozta kényszerből.

Ezeket a számokat figyelembe véve jogosan vetődik fel a kérdés, az őstermelők és volt tsz-dolgozók milyen összegű nyugdíjra számíthatnak?   

Miből lesz az őstermelőknek nyugdíja?

Az 1990-es években, a rendszerváltást követően gyökeresen alakult át a magyar mezőgazdaság, és ezzel együtt a vidéken élők élete is. Az állami gazdaságok és termelő szövetkezetek, TSZ-ek megszűnése miatt a vidéki emberek tömegei vesztették el a megélhetésüket.

Akik találtak munkát, ingázokká váltak, egy részük pedig vállalkozásba fogott. Az elsősorban mezőgazdasági térségek azonban nem sok esélyt kínáltak. Város és munkalehetőség nem volt a közelben, többen közülük kényszer szülte őstermelőkké váltak.

A szerencsésebbeknek, akiknek az őstermelői tevékenységük mellett főállásúk is van, egyszerűbb a helyzetük. Részükre a munkáltatójuk befizeti a megfelelő járulékokat, a nyugdíjba vonuláskor ez alapján fogják kapni a nyugdíjukat.   

Egészen más helyzetben vannak azok az őstermelők, akiknek nincsen biztosítotti jogviszonya.

A kezdő őstermelők, illetve azok, akik a 8 millió forintnál nagyobb bevételt érnek el, a minimálbér után 10 százalékos nyugdíjjárulékot, illetve 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot fizetnek.

Speciális kivételt jelentenek az ún. „kistermelők”, vagyis azok az őstermelők, akiknek az éves bevétele a 8 millió forintot nem éri el. Nekik az előző évi – költségekkel csökkentett – bevételük 20 százaléka után kell a járulékot megfizetniük.

További kivétel, hogy akiknek az éves bevétele a 600 ezer forintot nem haladja meg, azoknak bevallást sem kell készítenie.

Hasonló cikkünk:  A vadászati világkiállításon nem kell betartani a védelmi intézkedéseket
Hasonló cikkünk:  Arra készülnek, hogy a munkaidőkeretben le nem dolgozott órákat kifizettetik a munkavállalókkal

Nagyobb családoknál alkalmazott gyakorlat, hogy több családtag is kiváltja az őstermelői igazolványt és így, egyenként, az adómentes 600 ezer forintos bevételi határ alatt tudnak maradni. Az ő esetükben is erősen kérdéses, hogy mekkora összegű nyugdíjra számíthatnak majd.

forrás:pixabay.com

Az őstermelők gyakran tévednek a nyugdíjjogosultságról

Visszatérő probléma, hogy sok őstermelő nincs azzal tisztában, hogy esetükben a nyugdíj jogosultságnak a járulék fizetésén túl egyéb felétele is van. Ez a feltétel pedig az, hogy a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év legyen.

A nyugdíjjárulék megfizetésével tehát az őstermelő önmagában nem válik biztosítottá, ehhez szükséges még az is, hogy az előírt 20 éves szolgálati időt meg tudja szerezni a nyugdíjba vonulásáig.   

A nem jól tájékozott őstermelők ezért meglepődve tapasztalják a nyugdíjkorhatár elérésekor, hogy csak alacsony összegű nyugdíjra jogosultak a korábbi járulékfizetés ellenére is.

A volt tsz dolgozók nyugdíjával sincs minden rendben

Szintén rossz hír, hogy a tsz-ek 70-es, 80-as évekbeli nyilvántartásai néhol tévesek, és nem pontosan követhetőek.

A tsz dolgozók körében gyakori volt, hogy a házaspárként dolgozók esetében utóbb kiderült, hogy a háztartásbeliként is tevékenykedő, idénymunkákban besegítő nők jogviszonya rendezetlen volt, vagy be sem jelentték őket.

Azok tsz dolgozók, akiket a hajdani termelő szövetkezetek nem jelentettek be, sajnos csak nagyon kevés nyugdíjra számíthatnak. Számukra például kiemelten fontos lenne valamilyen nyugdíj megtakarítási forma elindítása, például önkéntes nyugdíjpénztár, máskülönben csak a 28.500 forint havi nyugdíjminimumra lesznek jogosultak.

Milyen lehetőségei vannak, ha őstermelőként szeretne nyugdíjat?

Sajnos sokan vannak, akiknek őstermelőként vagy volt tsz-dolgozóként már csak rövid idejük van hátra a nyugdíjas kor eléréséig. Ennek ellenére nekik is érdemes egy nyugdíjbiztosítási szakértő segítségét kérni, és ellenőrizni a biztosítotti jogviszonnyal és járulékfizetéssel kapcsolatos kérdéseket. Jó megoldás lehet ez azoknak, akik nyugdíjat szeretnének, és nem az első összeg kézhezvételekor akarnak meglepődni.

A tanácsadás teljesen ingyenes, semmilyen kötelezettséget nem jelent és minden olyan egyedi, személyes élettörténetből fakadó kérdést meg lehet vizsgálni, a mire egy cikk nem tud részletes választ adni.

Azok számára pedig, akik az őstermelői igazolvány mostanában váltják ki fiatalon, akár 16 éves kortól, egy időben elindított nyugdíj megtakarítás biztosítani tudja a nyugodt öregkort.

forrás:pexels.com

(x)

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...