fbpx
18.2 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Hatástalan kézfertőtlenítőt terített szerte az országban a kerekegyházi cég

- Advertisement -

Nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással egy olyan kézfertőtlenítő szer, amelyből a MÁV-hoz, valamint önkormányzati intézményekhez is került – derítette ki a 24.hu. A lapnak küldött kormányhivatali válasz szerint már kezdeményezték az érintett termék kivonását a forgalomból, miután kézfertőtlenítőként való használata járványügyi kockázatot is rejt. Azt nem tudni, a hatóságoknak mióta van információjuk a problémáról. Ennek azért van jelentősége, mert találtak olyan céget, amely még a múlt héten is kapott az adott termékből.

Alapelvünk, hogy a költséghatékonyság nem mehet a minőség/használhatóság rovására. (…) A több mint 10 éves fejlődés és növekedés eredményeként cégünk mára az intézményi higiéniai ellátás meghatározó szereplőjévé vált. (…) A Gladiolus Kft. törekvése, hogy megbízhatóan, felelősségteljesen és hasznot hozóan vezető minőségű higiéniai termékekkel lássa el a hazai intézményeket, működtesse és bővítse a higiéniai termékek világpiacán kiépített kapcsolatait, és kihasználja az egyéb iparágakban feltárt lehetőségeket.

Ezek a mondatok a Gladiolus Kft. honlapján olvashatók. A cég egyik fő profilja a tisztítószerek, higiéniai termékek árusítása, a vállalkozás jelentős szereplő a magyar piacon. A Glady-sept márkájú kézfertőtlenítő termékével azonban súlyos probléma van: nem kellően hatásos. A terméket úgy hirdeti a cég, hogy „folyékony higiénés kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum. Baktericid, fungicid, virucid és tuberkulocid tulajdonsággal” (vagyis baktérium-, gomba- és vírusölő, valamint a TBC-t előidéző baktériumot elpusztító hatása van – a szerk.), de a kormányhivatalnak a 24.hu kérdésére adott válaszából kiderült: a termék nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással.

Háziorvosokhoz, vérvételi helyre, idősotthonba, óvodákba került a szerből

A cég a tisztítószerek, higiéniai termékek, vegyi áruk beszerzésére kiírt közbeszerzések egyik nagy nyertese. Csak az elmúlt három évben 17, ilyen jellegű közbeszerzési kiírást találtunk, amelyet a Gladiolus Kft. vitt el. A cégnek a Kecskemét melletti Kerekegyházán van a székhelye, onnan pedig

  • Kecskemét önkormányzatához, a város intézményeihez – köztük a bölcsődéket, az idősotthonokat, a háziorvosokat, a fogorvosokat, a vérvételi helyeket, az anyatejgyűjtő állomást, a védőnőket irányító szervezethez, illetve óvodákba, múzeumba, színházakba – és a város cégeihez,
  • Fót önkormányzatához és intézményeihez,
  • a MÁV-hoz,
  • az állami/önkormányzati kézben levő busztársaságok és víziközmű szolgáltatók beszerzéseit intéző vállalathoz (Univerzál Beszerző Kft.),
  • a Magyar Közúthoz,
  • Budapest Főpolgármesteri Hivatalához,

tehát olyan helyekre is szállított, ahol nemcsak sok ember dolgozik, de rengetegen meg is fordulnak nap mint nap. Kézfertőtlenítőként árulták azt a szert, amelyről a kormányhivatal kimondta, hogy nem rendelkezik a tőle elvárt fertőtlenítő hatással, ezért annak kézfertőtlenítő szerként történő felhasználása jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent. Az átnézett, nyilvános vagy kikért szerződések alapján az intézmények többségéhez biztosan jutott a szóban forgó kézfertőtlenítőből is. Megkeresték a tisztítószereket vásárló intézményeket, nagy cégeket, miután úgy értesültek, hogy gond van a fertőtlenítőszerrel.

Egyikük, az Univerzál Beszerző Kft. arról tájékoztatta a lapot – alátámasztva információinkat –, hogy hozzájuk a kormányhivataltól idén február 19-én érkezett hivatalos megkeresés, ennek keretében

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészség-ügyi Osztálya az adatbekérést az alábbi termékek vonatkozásában rendelte el:

  • GLADY SEPT FOLYÉKONY SZAPPAN 500 ML
  • GLADY-SEPT 500 ML PUMPÁS KÉZFERTŐTLENÍTŐ SZAPPAN
  • GLADY-SEPT 1L KÉZFERTŐTLENÍTŐ

Az adatbekérés indoklásában a Hivatal ismertette, hogy piacfelügyeleti eljárás eredményeként megállapították, hogy a fent említett termékek az elvárt fertőtlenítő hatással nem rendelkeznek.

Ezt követően a kormányhivatal is válaszolt:

A Gladiolus Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által forgalmazott „glady-SEPT higiénés kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum” elnevezésű termék forgalomba hozatali engedélyét – a Kecskeméti Járási Hivatal eljárását követően – az  országos tiszti főorvos visszavonta, valamint elrendelte az érintett termékek forgalomból való kivonását is, mivel a termék nem rendelkezik a tőle elvárt fertőtlenítő hatással, ezért annak kézfertőtlenítő szerként történő felhasználása jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent.

A kormányhivatal nem konkretizálta, hogy mely kiszerelésű, milyen tételszámú termékkel van gond, csupán Glady-sept higiénés kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátumot emleget a válaszában. (Ezek mind a mai napig ott vannak a cég honlapján.) A kecskeméti, többtucatnyi egészségügyi és szociális intézményt összefogó szerv, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága (ESZII) válaszából azonban tudható, hogy a 124/1809. és 125/1809. gyártási tételszámú termékekkel van gond.

  • Az ESZII 2018 közepén kötött szerződést a Gladiolusszal tisztítószerek, higiéniai eszközök beszerzése tárgyában. Mint írták: „Intézményünk alapvetően negyedéves rendszerben szerzi be a szükséges tisztítószereket, higiéniai eszközöket valamennyi telephelye vonatkozásában (közel 50 telephely).” Miután jelezte nekik a kormányhivatal, és megtiltotta a szóban forgó termékek használatát, az intézmény azonnal begyűjtötte a szert.
  • Az Univerzál Beszerző is így tett, de önként: A hatóság „a kérdéses termékek visszahívására társaságunkat nem utasította, arról saját hatáskörben született döntés.”
  • „A MÁV-START kapcsolódó keretszerződése 2017. december 18. és 2019. december 31. között volt hatályos, ezekre a készítményekre nincs újabb szerződés. A termékből a személyszállító vasúttársaság hat telephelye rendelt összesen 1490 darabot, amelyből 149 különböző kiszerelésű maradt. A MÁV 2018-ban 286, 2019-ben pedig összesen 33 darabot rendelt, de jelenleg sem szerződése, sem raktári készlete nincs.” A vasúttársaság a minimális mennyiségű maradékot begyűjti. „A kocsik tisztítása során az adagolókat más gyártmányú folyékony szappannal töltik fel, a kocsikban a fertőtlenítésekhez pedig egyéb felület fertőtlenítőszert alkalmaznak. A jegyvizsgálók alapvetően alkoholos kézfertőtlenítőt és folyékony kézfertőtlenítő gélt használnak, amelyből 40 ezer áll rendelkezésre.”
  • Budapest Főpolgármesteri Hivatala azt közölte, hogy „2018 októberében rendelt a Hivatal 50 darabot a termékből, azóta nem. Sem a cégtől, sem bármilyen más hivatalos szervtől  információt vagy tájékoztatást nem kapott a Hivatal arról, hogy ki kellene vonni a forgalomból. A kézfertőtlenítőt az Igazgatási és Hatósági Főosztály Segélyezési osztályán használják.”
Hasonló cikkünk:  Balog Zoltán országszerte megosztó személy lett a református lelkészek körében

Bárki vehetett ilyen terméket webáruházakon keresztül is

A Gladiolus azonban nem csak győztes közbeszerzéseknek köszönhetően, nagy állami vagy önkormányzati hátterű intézményeknek értékesítette a problémás termékét.

Ha beütjük a termék nevét az internetes keresőbe, még mindig látható, hogy korábban webáruházakat is ellátott ezzel a kézfertőtlenítővel, amelyekből így bárhova kerülhetett.

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...