fbpx
3.6 C
Kecskemét
2024. február 22., csütörtök

FRISS HÍREK

Kecskemét az 5. legszennyezettebb levegőjű város

- Advertisement -

Az elmúlt hetekben látott napvilágot egy felmérés, amelyben rangsorolták az országokat és városokat aszerint, hogy milyen az ottani levegőminőség. Ennek kapcsán szemügyre vettük az adatokat és megnéztük, Magyarországon melyek azok a települések, ahol a legrosszabb a levegő minősége.

 

Egyre nagyobb problémát jelent a légszennyezés szerte a bolygón, olyannyira, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a szmog rovására írható 7 millió ember idő előtti elhalálozása. A legsúlyosabb helyzet jelenleg Indiában van, a világ 20 legszennyezettebb levegőjű városa közül 14 itt található – derül ki az IQAir által publikált friss felmérésből. Ezekben a városokban annyira borzalmas a helyzet, hogy az év szinte minden egyes napján súlyosan egészségtelen a levegő minősége, de akad olyan nap is, amikor konkrétan a „mérgező” jelzőt kapta meg a település levegőjének minősége.

A szervezet jelentése Magyarország városaira is kitér, e szerint 2019-ben Miskolcon volt jellemzően a legrosszabb a levegő az országban. Mint az az alábbi grafikonon is jól látható, a borsodi megyeszékhelyet Szolnok majd Szeged követi a negatív toplistán, míg Budapest „csak” az összesítés 6. helyére fért fel. Az adatokból jól kivehető, hogy míg a legtöbb listára került magyar településen legrosszabb esetben is „csak” mérsékelten rossz levegőt mértek, addig Miskolcon volt két olyan hónap tavaly év elején, amikor a „bizonyos társadalmi csoportokra egészségtelen” kategóriába került a mutató.

Hasonló cikkünk:  372 milliárd forintot csoportosítanak át a Rezsivédelmi Alapból

Ennek fényében különböző tanácsokat kell megfogadnunk, attól függően, hogy milyen értéket mértek városunkban. Az aktuális hazai szmogtérkép azt mutatja, hogy hazánk legtöbb területén elfogadható vagy tűrhető a levegő, de akadnak mutatók, amelyek már nem tekinthetők elfogadhatónak. Jelenlegi ismereteink szerint viszont a szennyezettség aktuális szintje még az érintett területeken is csak minimális egészségügyi kockázatot jelent, és az esetleges károk csak hosszútávú, folyamatos hatás esetén jelentkezhetnek.

Vannak viszont olyan területek is, ahol a levegő minősége a kedvezőtlentől egészen a veszélyesig terjed. A térképen kiemelt városokban, mint például Miskolc, Kecskemét, Győr vagy Pécs, már komoly figyelmeztetést adtak ki a szakemberek. Ezekben a városokban a légszennyezettség aktuális szintje hosszútávon jelentős és káros egészséghatásokat okozhat, az érzékenyebb csoportoknál már rövid távon tünetek mutatkozhatnak.

Kerüld a tartós kinnlétet, a lakás szellőztetését a legtisztább időszakra időzítsd. Fontold meg, hogy átütemezd, vagy csökkentsd a nehéz kültéri tevékenységeidet, ha tüneteket veszel észre magadon

– tanácsolják a szakértők.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Fidesz szerint kapacitás-áthelyezés történik, az ellenzék szerint bezárják az óvodákat Kecskeméten

A törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek vehető fel a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...