fbpx
12.7 C
Kecskemét
2021. október 19., kedd

FRISS HÍREK

Kecskemét az 5. legszennyezettebb levegőjű város

Az elmúlt hetekben látott napvilágot egy felmérés, amelyben rangsorolták az országokat és városokat aszerint, hogy milyen az ottani levegőminőség. Ennek kapcsán szemügyre vettük az adatokat és megnéztük, Magyarországon melyek azok a települések, ahol a legrosszabb a levegő minősége.

 

Egyre nagyobb problémát jelent a légszennyezés szerte a bolygón, olyannyira, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a szmog rovására írható 7 millió ember idő előtti elhalálozása. A legsúlyosabb helyzet jelenleg Indiában van, a világ 20 legszennyezettebb levegőjű városa közül 14 itt található – derül ki az IQAir által publikált friss felmérésből. Ezekben a városokban annyira borzalmas a helyzet, hogy az év szinte minden egyes napján súlyosan egészségtelen a levegő minősége, de akad olyan nap is, amikor konkrétan a “mérgező” jelzőt kapta meg a település levegőjének minősége.

A szervezet jelentése Magyarország városaira is kitér, e szerint 2019-ben Miskolcon volt jellemzően a legrosszabb a levegő az országban. Mint az az alábbi grafikonon is jól látható, a borsodi megyeszékhelyet Szolnok majd Szeged követi a negatív toplistán, míg Budapest “csak” az összesítés 6. helyére fért fel. Az adatokból jól kivehető, hogy míg a legtöbb listára került magyar településen legrosszabb esetben is “csak” mérsékelten rossz levegőt mértek, addig Miskolcon volt két olyan hónap tavaly év elején, amikor a “bizonyos társadalmi csoportokra egészségtelen” kategóriába került a mutató.

Hasonló cikkünk:  Kétharmadhoz kötné a kormány Polt Péter leváltását

Ennek fényében különböző tanácsokat kell megfogadnunk, attól függően, hogy milyen értéket mértek városunkban. Az aktuális hazai szmogtérkép azt mutatja, hogy hazánk legtöbb területén elfogadható vagy tűrhető a levegő, de akadnak mutatók, amelyek már nem tekinthetők elfogadhatónak. Jelenlegi ismereteink szerint viszont a szennyezettség aktuális szintje még az érintett területeken is csak minimális egészségügyi kockázatot jelent, és az esetleges károk csak hosszútávú, folyamatos hatás esetén jelentkezhetnek.

Hasonló cikkünk:  Szentgyörgyi Dezsőre emlékeztek

Vannak viszont olyan területek is, ahol a levegő minősége a kedvezőtlentől egészen a veszélyesig terjed. A térképen kiemelt városokban, mint például Miskolc, Kecskemét, Győr vagy Pécs, már komoly figyelmeztetést adtak ki a szakemberek. Ezekben a városokban a légszennyezettség aktuális szintje hosszútávon jelentős és káros egészséghatásokat okozhat, az érzékenyebb csoportoknál már rövid távon tünetek mutatkozhatnak.

Kerüld a tartós kinnlétet, a lakás szellőztetését a legtisztább időszakra időzítsd. Fontold meg, hogy átütemezd, vagy csökkentsd a nehéz kültéri tevékenységeidet, ha tüneteket veszel észre magadon

– tanácsolják a szakértők.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...