fbpx
17 C
Kecskemét
2023. június 3., szombat

FRISS HÍREK

Megtermett és egészséges fákat vágtak ki a Korhánközi úton – fotók

Egy sor egészséges és megtermett fákat vágtak ki a Korhánközi úton. Információink szerint ez egy magánterület, de a jogszabályok értelmében ekkora mértékű fakivágás nem történhet önhatalmúlag. Kérdéssel fordultunk az önkormányzathoz, hogy a vágás jogszerűen zajlott-e, és ha igen, miként kell pótolni a zöldfelületet. A válaszról, amint azt megkapjuk, azonnal értesítjük az olvasókat.

A légszennyező anyagok egy részét a fák lombtömege képes lekötni

A közfigyelem általában a fák oxigéntermelő képességére irányul, de talán ennél is nagyobb szerepet játszik a szén-dioxidot feldolgozó képesség. Az utak melletti fasorok és az üzemekhez közeli erdők ezért különösen nagy jelentőséggel bírnak.

Ilyen volt a Korhánközi úton a fasor

Ilyen volt

és ilyen lett – fotók

A vágás után

Az időjárás viszontagságai ellen hatásos védelmet nyújt a növényzet.

Szemmel láthatóan egészséges fák voltak

A légszennyező anyagok egy részét a fák lombtömege képes lekötni.

A fiatalabb fák is áldozatul estek

Egy lombköbméter asszimilációs felület 47 liter vizet párologtat el egy vegetációs időszakban.

Az utak melletti fasorok és az üzemekhez közeli erdők különösen nagy jelentőséggel bírnak

A légszennyező anyagok egy részét a fák lombtömege képes lekötni. A szűrő úgy működik, hogy a szilárd szennyező anyagok (porszemcsék a hozzájuk tapadó nehézfémekkel, a korom, olajszármazékok, azbeszt, stb.) megülepednek a leveleken. Az esővíz a szennyeződést időnként lemossa, és a szűrő levélfelület újra üzemképes. A kapacitás függ attól, hogy a fák milyen távolságra vannak a szennyező forrásoktól. Emiatt az utak melletti fasorok és az üzemekhez közeli erdők különösen nagy jelentőséggel bírnak. Egy lombköbméter levélfelület 4500 gramm szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből egy vegetációs időszak alatt. Egy 50 éves fa kapacitása 405 kg szennyezés kiszűrése 1 év alatt – tanulhattuk meg a fák védelmezőjétől, dr. Radó Dezső kertészmérnöktől.

Hasonló cikkünk:  Veszélyes üzem-e a kecskeméti akkumulátorbeszerelő-üzem?

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...