fbpx

FRISS HÍREK

Megtermett és egészséges fákat vágtak ki a Korhánközi úton – fotók

- Advertisement -

Egy sor egészséges és megtermett fákat vágtak ki a Korhánközi úton. Információink szerint ez egy magánterület, de a jogszabályok értelmében ekkora mértékű fakivágás nem történhet önhatalmúlag. Kérdéssel fordultunk az önkormányzathoz, hogy a vágás jogszerűen zajlott-e, és ha igen, miként kell pótolni a zöldfelületet. A válaszról, amint azt megkapjuk, azonnal értesítjük az olvasókat.

A légszennyező anyagok egy részét a fák lombtömege képes lekötni

A közfigyelem általában a fák oxigéntermelő képességére irányul, de talán ennél is nagyobb szerepet játszik a szén-dioxidot feldolgozó képesség. Az utak melletti fasorok és az üzemekhez közeli erdők ezért különösen nagy jelentőséggel bírnak.

Ilyen volt a Korhánközi úton a fasor

Ilyen volt

és ilyen lett – fotók

A vágás után

Az időjárás viszontagságai ellen hatásos védelmet nyújt a növényzet.

Szemmel láthatóan egészséges fák voltak

A légszennyező anyagok egy részét a fák lombtömege képes lekötni.

A fiatalabb fák is áldozatul estek

Egy lombköbméter asszimilációs felület 47 liter vizet párologtat el egy vegetációs időszakban.

Az utak melletti fasorok és az üzemekhez közeli erdők különösen nagy jelentőséggel bírnak

A légszennyező anyagok egy részét a fák lombtömege képes lekötni. A szűrő úgy működik, hogy a szilárd szennyező anyagok (porszemcsék a hozzájuk tapadó nehézfémekkel, a korom, olajszármazékok, azbeszt, stb.) megülepednek a leveleken. Az esővíz a szennyeződést időnként lemossa, és a szűrő levélfelület újra üzemképes. A kapacitás függ attól, hogy a fák milyen távolságra vannak a szennyező forrásoktól. Emiatt az utak melletti fasorok és az üzemekhez közeli erdők különösen nagy jelentőséggel bírnak. Egy lombköbméter levélfelület 4500 gramm szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből egy vegetációs időszak alatt. Egy 50 éves fa kapacitása 405 kg szennyezés kiszűrése 1 év alatt – tanulhattuk meg a fák védelmezőjétől, dr. Radó Dezső kertészmérnöktől.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...