fbpx
11.2 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Megalakult a Kecskemét Megyei Jogú Város Operatív Törzs

- Advertisement -

Sajtóközlemény – 2020.03.12.

A mai napon létrehoztuk a Kecskemét Megyei Jogú Város Operatív Törzset. A grémium tagjai: a polgármester és közvetlen munkatársai, a járási népegészségügy, a rendőrség, a városrendészet, a polgárőrség, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, a katasztrófavédelem, a tankerület és a megyei kórház képviselői.

Az operatív törzs tagsága a jövőben kibővül a honvédség, a kormányhivatal és a szakképzési centrum képviselővel.

A mintegy operatív törzs meghozta első döntéseit:

-A tömeges megbetegedések megelőzésének leghatékonyabb módja a kockázati tényezők minimalizálása. Ennek érdekében folyamatosan hangsúlyozni kell az személyes felelősségteljes magatartás fontosságát.

-A ma éjszaka megjelent kormányrendeletben szerepel, hogy a Kína, Olaszország, Irán és a Koreai Köztársaság területéről hazaérkezett magyar állampolgárok orvosi vizsgálaton esnek át. Amennyiben nem merül fel náluk a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor hatósági házi karanténba kerülnek. Ebben az esetben a helyi önkormányzat feladata gondoskodni ellátásukról (pl. szükséges élelmiszer, gyógyszer). E feladatban elsődlegesen az egészségügyi és szociális alapellátásban dolgozók, nagyobb esetszámnál a városrendészet, a polgárőrség és a karanténban lévők ellenőrzését végző rendőrség működik közre. A következő napokban megtörténik az ellátási feladattal kapcsolatos intézkedések kidolgozása.

-Az operatív törzs felhívja az érintettek figyelmét, hogy akik a hatósági házi karanténnak nem vetik alá magukat, ezzel járványügyi szabályszegést követnek el, ami elzárással büntetendő.

-Az operatív törzs kéri a kecskemétieket, hogy lehetőség szerint egyáltalán ne utazzanak külföldre. Amennyiben mégis megteszik, akkor hazaérkezésük után maradjanak otthonaikban két hétig. Kéri továbbá a munkáltatókat, hogy dolgozóik esetében vezessék be ezt az intézkedést.

-Az operatív törzs javasolja az önkormányzati fenntartásban működő óvodák és bölcsődék esetében, hogy ahol a család meg tudja oldani a gyerekek otthoni felügyeletét, ott a gyereket ne vigyék közösségbe. Amennyiben a gyermek vagy az intézmény munkavállalója családjában légúti megbetegedés tünetei jelennek meg, abban az esetben sem az érintett gyerek, sem pedig az intézmény munkavállalója ne menjen az óvodai, illetve bölcsődei közösségbe.

Hasonló cikkünk:  Többszáz éves gyermeksírokat tártak fel a régészek a Barátok temploma mellett

-A jövőben a hiteles és minél szélesebb körű tájékoztatás kerül középpontban. A város honlapján és az internetes médiafelületeken megjelenő banner tartalmazza az aktuális információkat, linkeket.

-A közintézmények bejáratánál a megelőzéssel kapcsolatos tájékoztató anyagok kerülnek kihelyezésre.  Továbbá magyar és 2 idegen nyelvű tájékoztató kerül megküldésre a kecskeméti szálláshelyek üzemeltetői részére.

-Fel kell venni a kapcsolatot a Kecskeméten működő egyházakkal és felhívni a figyelmüket a kormány által elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedésekre, valamint az operatív törzs által megfogalmazott helyi ajánlásokra.

Az operatív törzs döntésein túlmenően megfogalmazódott: városunkban még nem ütötte fel a fejét a betegség, és fontos, hogy a tömeges megbetegedés a későbbiekben is elkerülhető legyen. Pánikra nincs ok, a feladat az, hogy mindenki személyes felelősséggel kezelje a helyzetet. A hétköznapokban csak annyi személyes kontaktus legyen, amennyi feltétlenül szükséges a napi munkába járáshoz, a bevásárláshoz. Kerüljük a tömeget. Az alapvető higiénés szabályokat be kell tartani. A háziorvosokat arra kérjük, hogy munkaidőben legyenek elérhetők, akár a vonalas szám átirányításával. Délután 16 óra és reggel 8 óra között a háziorvosi ügyeletet kell hívni, rosszullét esetén pedig a mentőt.

A város honlapján megtalálható lesz a Nemzeti Népegészségügyi Központ által összeállított  „Útmutató gazdálkodó szervezetek számára a kulcsfontosságú infrastruktúra, és a kritikus erőforrások folyamatos biztosításának tervezéséhez pandémia idején” szakmai anyag, amely a gazdasági társaságoknak nyújt segítséget.

Az operatív törzs tagjait arra kértem, hogy a folyamatosan változó helyzetre való tekintettel legyenek elérhetők és készüljenek fel arra, hogy akár egy órán belül össze kell hívni az ülést. Mindannyian együttműködésükről biztosítottak.

Kérem a kecskemétieket, hogy folyamatosan tájékozódjanak, mégpedig hiteles forrásból.

Vigyázzanak magukra és egymásra, mi ebben tudunk segíteni.

Szemereyné Pataki Klaudia

Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere

 

 

 

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...