fbpx

FRISS HÍREK

A Kertészeti és a Pedagógusképző Kar, a Lővei Kollégium, a Bocskai utcai óvoda épületei kerülhetnek egyházi tulajdonba Gulyás Gergely javaslata alapján

- Advertisement -

A Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar és a Pedagógusképző Kar ingatlanegyüttese, továbbá
a Bocskai utcai Gyakorló Óvoda és a Piaristák terén található Lővei Klára Kollégium
a Magyarországi Református Egyház tulajdonába kerülne Gulyás Gergely (Fidesz) országgyűlési képviselő által benyújtott módosító javaslata értelmében – olvasható a parlament.hu-n.

Ingatlanok cserélnek gazdát a kecskeméti felsőoktatás átalakítása során

A március 31-én közzé tett kétharmados törvényjavaslat értelmében létrehoznák a Neumann János Egyetemért Alapítványt és az Egyetem részére átadnák a most állami tulajdonban lévő ingatlanokat – olvasható a törvénytervezetben. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvényjavaslatban szereplő mellékletben még akkor az állt, hogy a Lővei Klára Kollégium, a Pedagógusképző Kar Kaszap utcai ingatlanegyüttese, a Bocskai utcai Gyakorló Óvoda, illetve a Mészöly Gyula tér 1-3. szám alatt található Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, a Petőfi Sándor Általános Iskolával együtt a Neumann János Egyetemért Alapítvány tulajdonába került volna. A hírek ekkor elsősorban arról szóltak, hogy a pedagógusképzés beolvad a Károli Gáspár Református Egyetembe.

Gulyás Gergely április 15-én benyújtott javaslata az eredeti törvényjavaslatot úgy módosítaná, hogy az említett ingatlanok nem az egyetemi alapítvány, hanem a Magyarországi Református Egyház tulajdonába kerülnének.

A törvényjavaslat kiegészítését azzal indokolja Gulyás Gergely, hogy a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara a Károli Gáspár Református Egyetem szervezetébe olvad be és az oktatási feladatellátáshoz szükséges az ingatlanállomány biztosítása.

A bizottság a törvényjavaslat részletes vitáját április 15-én lezárta. A törvényjavaslat végleges elfogadásáról az országgyűlés egy későbbi időpontban dönt.

Pedagógusképző Kar és a Petőfi Sándor Általános Iskola a Károli Gáspár Református Egyetem részévé válik

A felsőoktatás átalakítása során a kecskeméti Pedagógusképző Kar és a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda a Károli Gáspár Református Egyetem részévé válik. A Kar átadása a tervek szerint június 30-án történhet meg – olvasható Dr. Zsengellér József rektor tájékoztatóban.

A Pedagógusképző Kar épülete most visszakerülhet az egyház tulajdonába

A Kecskeméti Református Egyházközség által 1918-ban alapított református tanítóképző az 1948-as államosítást követően 72 év után visszakerülhet az egyház tulajdonába.

Hasonló cikkünk:  Diákszakácsok, leendő cukrászok és pincérek versengtek a Széchenyiben

Az állami tulajdonban lévő ingatlanok ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel kerülnek egyházi tulajdonba.

Az alapítvány kuratóriumát továbbra is a miniszter nevezhetné ki

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvényjavaslat értelmében a majd felálló, de még összetételében ismeretlen kuratóriumi tagokat a miniszter nevezné ki. Ezzel szemben Brenner Koloman Jobbikos országgyűlési képviselő azt javasolta, hogy az Alapítvány kuratóriuma a mindenkori egyetemi vezetésből kerüljön ki. Vagyis a kuratórium elnöke és tagjai a Neumann János Egyetem rektora, a karok dékánjai és a kancellár legyenek, kiegészülve egy fővel, akit a miniszter delegál. A kuratórium elnökét pedig ne a miniszter nevezze meg, hanem a tagok maguk közül választhassák ki.

Koloman a javaslatát azzal indokolta fontos lenne, hogy:

„a dékánok, rektorok továbbra is érdemben bele tudjanak szólni a saját intézményükben folyó képzések és kutatások jövőjét érintő kérdésekbe. Ez azért is feltétlenül szükséges, mert az eddigi tapasztalatok alapján a kancellári rendszer bevezetése óta folyamatosan visszaszorult az egyetemi vezetők hatásköre, és a jelen törvénytervezetben szereplő rendszer, amelyben kizárólagos miniszteri kinevezések vonatkoznak a kuratóriumi tagokra, ezt a tendenciát erősítené meg.

A Fideszes többségű kulturális bizottság a javaslatot elvetette – olvasható a parlamenti bizottság jegyzőkönyvében.

Sok magyarországi egyetem magánegyetemmé válhat

A jelentős mennyiségű állami ingatlanok átadása annak a felsőoktatás átalakítását érintő folyamatnak a része, amit a kormány a koronavírus-járvány alatti veszélyhelyzetben gyorsított fel. A modellváltásban az első a Budapesti Corvinus Egyetem volt tavaly és alakult át magánegyetemmé. A mostani változtatások már érintik a Semmelweis, az Eszterházy Károly, a Szent István, illetve a kecskeméti Neumann János Egyetemet is.

A kormány koncepciója értelmében a felsőoktatási intézmények kikerülnének az állami fenntartás alól és alapítványi fenntartásban működnének tovább. A kormány a felsőoktatás versenyképességének javulását szeretné elérni azzal, hogy az állam fokozatosan kivonul a felsőoktatásból és magánegyetemeket hoz létre.

 

Magánegyetemmé válhat a kecskeméti Neumann János Egyetem

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...