Tömegesen földelték el a döglött kacsákat Kiskunmajsán, amit a jogszabály megtilt

0
Kiskunmajsán több ezer kacsát földeltek el egy telepen 2020 áprilisában / Fotó: Dabis Tibor - majsa.info

Kiskunmajsán több ezer kacsát földeltek el egy telepen. A madárinfluenza kapcsán eddig az volt a gyakorlat, hogy az elhullott állatokat elszállították. Most viszont a környékbeliek megdöbbenésére helyben földelték el a dögöket. Többen attól tartanak, hogy a tetemek szennyezik a környezetet, akár a talajvizet is. – írja a majsa.info

Fotók: Dabis Tibor – majsa.info

Az állati hulladék elföldelése tiltott

Magyarország EU csatlakozásától, 2004. május 1-től kezdődően a vonatkozó EU jogszabály megtiltotta az állati hulladék elföldelését és dögkutakba helyezését.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 19. §.-a szerint az állati eredetű melléktermék – így különösen az elhullott állat tetemének – tulajdonosa saját költségén köteles annak elszállításáról, ártalmatlanná tételéről az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban, valamint az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó jogi aktusaiban (lásd lentebb: Jogszabályi háttér) előírt módon gondoskodni” – írja a Nébih honlapja.

Március végén jelentették, hogy megjelent a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta március 25-én egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nébih laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek az érintett 32.500 pecsenyekacsa leölését már gyanú alapján akkor megkezdték. – adta hírül a Nébih.