A kormány elvenné az önkormányzatoktól az iparűzési adóbevételt – különleges gazdasági övezetek jönnek létre

0
Egy tollvonással elvenné a kormány számos önkormányzattól az iparűzési adót / Fotó: gyorihirek.hu

Semjén Zsolt törvényjavaslata alapján a kormány az egész országra kiterjesztené a gödi modellt, ahol áprilisban egy kormányrendelettel vették el az önkormányzat iparűzési adó-bevételét. – írja a 444.hu

A javaslat értelmében a kormány különleges gazdasági övezetté nyilváníthatná azokat a területeket, ahol legalább ötmilliárd forintos, kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű beruházás zajlik. (Göd esetében még százmilliárd volt a minimum.) További feltétel, hogy ez a beruházás „a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű” legyen, és „a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését szolgálja”.

Kecskemétre nézve ez azt jelentené, ha a kormány úgy döntene a jövőben, hogy a várost különleges gazdasági övezetté nyilvánítja (hiszen a város autóipari központ), akkor a város iparűzési adóbevétele átkerülne Bács-Kiskun megye önkormányzatához. A város 12 milliárd forint iparűzési adóbevétellel kalkulált eredetileg 2020-ban, ami a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaeséssel már biztosan 1,5 milliárddal kevesebb lesz, mint arról beszámolt hét elején Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Ha a következő hónapokban ilyen különleges gazdasági övezeteket jelöl ki a kormány, akkor ezek a területek az egytől egyig fideszes vezetésű megyei önkormányzatok tulajdonába kerülnének, vagyis a települések helyett az iparűzési adót is ők szednék be az itt működő cégektől. A megyei önkormányzatok a településeken megvalósuló fejlesztések és a területen működő szervezetek támogatására fordíthatnák a pénzt.

A törvényjavaslat tartalmazza azt a novemberben már beígért módosítást is, ami előírja, hogy

a települések által beszedett iparűzési adót elsőként tömegközlekedésre, a fennmaradó összeget pedig a szociális ellátások finanszírozására kell fordítani. A hivatali dolgozók személyi juttatásait, az ehhez kapcsolódó járulékokat és adókat legfeljebb olyan mértékben lehet kifizetni belőle, amilyen mértékben az önkormányzatot az adóerő-képessége szerint „a hivatali működési támogatáshoz kapcsolódó beszámítás terheli”.