Bács megyét is erőteljesen érinti Paks II.

0

Összesen 7,3 milliárd forint értékben írt ki közbeszerzést az új paksi atomerőmű kerítésen kívüli beruházásaiért felelős állami cég építmények tervezésével kapcsolatban – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményekből. A PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Kft. két beszerzést írt ki, az egyik egy tervezési feladatokra vonatkozó keretszerződés (erre 6,8 milliárd forintot irányoztak elő), ennek párja pedig tervellenőrzési feladatok ellátására vonatkozik (tervezett értéke 561 millió forint). Az ajánlatokat június elejéig lehet beadni, írta meg a HVG.

Ezek hatalmas összegek, legalábbis ahhoz képest, hogy csak tervezésről (illetve engedélyeztetésről és projekttámogatásról) van szó, kivitelezésről (vagyis fizikai építkezésekről) nincs.

Kalocsán a laktanyát építik át a melósoknak

Csuka László Zoltán, a PIP ügyvezető igazgatója 2020 februárjában a Kalocsai Vállalkozói Klub fórumán azt mondta, az „orosz fél által megadott adatok szerint az építkezés csúcsidejében 12-13 ezer ember pluszként jelenik meg a térségben. Az emberek egy része átmenetileg tartózkodik itt, egy-két hétre, hónapra érkezik, de ezeknek a munkavállalóknak a lakhatásával is foglalkozni kell, ugyanis a magyar fél szerződésben vállalta, hogy térítés ellenében ugyan, de az orosz félnek megteremti a lakhatási feltételeket” – olvasható a Kalohirek.hu beszámolójában.

„Mintegy ezer főt kell elhelyezni lakásokban, különböző helyszíneken. A másik nagy feladat a tömegszállás biztosítása, 7-8 ezer főnyi munkás részére” – mondta Csuka. A két szám azért nem adja ki a 12-13 ezer főt, mert az orosz fél abban gondolkodik, 3-4 ezer munkavállaló magyar vállalatoktól, leginkább a környékről érkezik.

A sok pluszember elszállásolását részben a kalocsai oldalon oldják meg, a használaton kívüli Foktői úti laktanyában. 2019. december 23-án a honvédség visszaadta a Magyar Államnak az objektumot, amelyet aztán könyv szerinti értéken a Paks II.-ért felelős miniszter tőkeemelésként vitt be a társaságba. Így immár a PIP Kft. rendelkezik a laktanyával. A laktanyán belül 45 ezer négyzetméter területet kell felújítani, a négy főépületben 3000-3500 ember elhelyezését tervezik. „Ekkor még nem beszéltünk a tereprendezésről, különböző sportlétesítmények megépítéséről, mert ezeknek az embereknek hasznos elfoglaltságot, szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget, üzleteket, a legkülönbözőbb szolgáltatásokat kell biztosítani” – mondta Csuka. A PIP az üzletek (lesz a laktanyában fodrászat, élelmiszerüzlet stb.) üzemeltetését ki fogja adni külsős vállalkozásoknak.

Épül egy híd Kalocsához

Kalocsa ugyebár a Duna túloldalán van, ezért a két település közé új hidat építenek. Ennek kivitelezője még nincs meg, így a híd legkorábban 2023-ra készülhet el, vagyis később, mint ahogy az erőmű építése elkezdődik a gödörnyitással. Ezért az építkezésen dolgozók elszállásolása a paksi oldalon kezdődik, a kalocsai laktanyát a híd átadása után kezdik majd megtölteni.

További részletek a HVG cikkében.